Trestní řízení bylo vyčerpávající, řekla u soudu Königsmarková

12. 6. 2019 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodní asistentka Ivana Königsmarková, která po státu požaduje zhruba šest milionů korun za své trestní stíhání, u soudu uvedla, že trestní řízení v jejím případě bylo dlouhé vyčerpávající a neobjektivní. Jednou z nejhorších věcí podle ní byla "mediální smršť", která kauzu provázela. Žalobu projednává Obvodní soud pro Prahu 2, další jednání je naplánováno v září.


Porodní asistentka čelila obvinění kvůli domácímu porodu, při kterém v roce 2009 zemřelo dítě. Soudy nejprve Königsmarkovou pravomocně potrestaly podmínkou a zákazem činnosti, po zásahu ústavních soudců však byla zproštěna viny. Kauza definitivně skončila v prosinci 2014, kdy Nejvyšší soud zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce.

Königsmatrková dnes soudu popsala, jak trestní stíhání prožívala. "Byl to pro mě šok," řekla dnes soudu. Stíhání jí kromě komplikací v osobním životě přineslo i zdravotní problémy, podepsalo se také na jejím podnikání. Uvedla například, že když chtěla pořádat zdravotní semináře, bylo jí řečeno, že je "kontroverzní osobou".

Obvodní soud v minulosti ženě přiznal 720.000 korun za ušlý zisk, nárok na pět milionů za nemajetkovou újmu ale odmítl s tím, že je promlčený. S tím nesouhlasil odvolací soud, který celé rozhodnutí zrušil. Kromě závazného názoru, že nárok promlčený není, předal odvolací senát případ nové soudkyni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?