Třetí rozměr přerozdělení

21. 1. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
K novému modelu přerozdělování vybraného pojistného plánuje od roku 2014 přistoupit ministerstvo zdravotnictví. Nově by se peníze pojišťovnám přidělovaly nejen podle věku a pohlaví jejich pojištěnců, ale přepočítávaly by se také podle nákladů na chronicky nemocné.


Těch je asi dvacet procent ze všech občanů. „Nyní vybrané pojistné nedokáže uhradit náklady na léčbu chronicky nemocných mladých lidí. Pojišťovny proto riziko diverzifikují co nejširším kmenem klientů. Napříště by ale pro pojišťovny mělo být výhodné vyhledávat chronické pacienty a zároveň se otevře prostor pro vytváření kmenů těchto pacientů,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Tím, že tito nákladní pacienti budou reálně ocenění, pojišťovny by již na nich neměly tratit. Mohly by se na ně dokonce specializovat, pokud je budou umět správně vést a léčit.

Nový mechanismus, takzvaný PCG model, bude zaváděn postupně během několika let, aby žádná pojišťovna nepřišla z roku na rok o více než dvě procenta objemu svého pojistného.

Podle výpočtu dopadů přerozdělení pomocí PCG modelu na datech roku 2011 by ale tato situace stejně neměla nastat.

Například VZP, která často deficit v hospodaření zdůvodňuje tím, že koncentruje nákladné pojištěnce, by si přilepšila jen o zhruba padesát milionů korun, což jsou čtyři promile jejích příjmů.

Naopak Česká průmyslová zdravotní pojišťovna by přišla o 146 milionů, tedy o něco více než jedno procento.

Z výpočtů také vyplynulo, že na dosavadním systému přerozdělení by nejvíce tratila Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Té by se příjmy mohly zvednout o bezmála tři procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?