Turnov zastavil nákladnou modernizaci pavilonu nemocnice

20. 8. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý dětský pavilon se v Panochově nemocnici v Turnově modernizovat nebude, přestože na to město získalo evropskou dotaci 25 milionů korun. Vedení radnice se rozhodlo projekt za zhruba 85 milionů korun zastavit.


Hlavním důvodem je nezájem liberecké nemocnice i soukromých subjektů, které usilují o fúzi s turnovskou městskou nemocnicí. ČTK to řekl starosta města Tomáš Hocke.

„Nikdo z nich o tento projekt neprojevil zájem. Je to pro ně drahá přestavba a vadí jim i doba udržitelnosti deseti let, pro časté změny v českém zdravotnictví to považují za dlouhou dobu,“ uvedl Hocke. Modernizovaný pavilon by pro nemocnici neměl význam ani v případě, že by se město s nikým na spojení nedomluvilo. „Bez fúzování ho nemocnice nepotřebuje,“ konstatoval Hocke.

Městská nemocnice chtěla přestavěný pavilon využít pro lůžka následné péče, s využitím pavilonu ale počítají i zájemci o fúzi. „Mají představu, co by tam bez dotačních peněz chtěli mít,“ poznamenal starosta Turnova. Budoucnost pavilonu závisí na tom, s kým se město dohodne na fúzi. Zastupitelé Turnova si budou na konci srpna nebo v září vybírat mezi libereckou nemocnicí a nabídkami od tří soukromých subjektů - firem Mediterra, Agel a Asklepion.

Turnov hledá strategického partnera proto, aby se zlepšila pozice nemocnice při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami o rozsahu poskytované zdravotní péče. Základní podmínkou při jednání o fúzi je zachování současného rozsahu služeb. Panochova nemocnice v Turnově je společností s ručením omezeným ve stoprocentním vlastnictví města. Účetní hodnota nemocnice se 179 lůžky je zhruba 250 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?