U doktora se bude zase připlácet

30. 11. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší lobbistická organizace ve zdravotnictví ztrácí trpělivost s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Během sjezdu České lékařské komory střídala jedna výtka druhou: „Slíbil, a do dnešního dne tento slib nesplnil ... Ministerstvo neřeší problém ... Situace se nepohnula.“


Je lhostejné, jestli se to týká vzdělávání mladých lékařů absolventů, prosazování větších státních příspěvků do zdravotnictví, jistoty pro soukromé lékaře nebo spravedlivější platby pro nemocnice. Když nechal staronový prezident komory Milan Kubek přímo za přítomnosti Němečka lékaře hlasovat, jestli jsou spokojeni s prací ministerstva zdravotnictví, odpovědělo ano 69 hlasujících z 297.

Prosba před odjezdem

Zatím se přes to Němeček přenesl s úsměvem.
„Také pořád ještě nejsem spokojený,“ odvětil. „Zachovejte mi aspoň trochu přízně,“ prohlásil a odebral se do Číny upevňovat vzájemnou spolupráci. Netrpělivost lékařů ho ale může po návratu dohnat. Ještě letos nebo příští rok totiž má do legislativního procesu jít hned několik zásadních norem, ke kterým má lékařská komora velké výhrady.

Třeba zákon o neziskových nemocnicích, po kterém komora volala a který v současné podobě odmítá. Nebo úprava vzdělávání mladých lékařů, v níž komoře chybí řešení financování stáží. Navíc jsou tu požadavky lékařské komory na větší množství peněz ve zdravotnictví. Lékařská komora požaduje kromě zvýšení plateb ze státního rozpočtu a krajů také zvýšení zdravotního pojištění živnostníků nebo přesměrování výnosů z daní z tabáku a alkoholu. A každoroční růst příjmů lékařů o deset procent, aby neodcházeli do ciziny.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce o 1,8 miliardy korun pro příští rok ve vládě Němeček vyjednal. Podle Kubkovy komory je to však stále málo. „Tato vláda nesplnila hodně závazků. Jedním z nich je pravidelná automatická valorizace platby za státní pojištěnce. Letos se po velkém handrkování navýšila o 25 korun na osobu měsíčně. To je 90 eurocentů. Devadesát centů české zdravotnictví nevytrhne,“ prohlásil Kubek.
Ministr Němeček slibuje pod tlakem lékařů bojovat za více peněz v zdravotnictví i nadále. „V roce 2016 bude můj klíčový úkol prosadit mnohem vyraznější navýšení,“ prohlásil. Sám si je ale vědom, že tento slib jen tak snadno nesplní. Musel by totiž přesvědčit ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten o žádném podstatném zvyšování plateb ze státního rozpočtu do zdravotnictví nechce ani slyšet.

Babiš argumentuje, že z veřejných rozpočtů tam jdou srovnatelné sumy jako v jiných zemích. „Dotace do systému veřejného zdravotního pojištění ze státního rozpočtu v poslední době prudce rostla. S tak prudkým nárůstem nelze do budoucna počítat,“ potvrzuje mluvčí Michal Žurovec. Upozorňuje, že tolik peněz do zdravotnictví stát ještě neposílal, a to ani v absolutní hodnotě, ani v měřítku podílu na výdajích státního rozpočtu, ani v podílu na HDP. Ministerstvo financí je už teď nervózní z toho, že úhradové vyhlášky rozdávají veškeré peníze, které má zdravotnictví k dispozici, a že se nyní, v dobách tučných, netvoří rezervy na léta hubená. „Stále jsme přesvědčeni, že ve zdravotnictví existují vnitřní rezervy,“ dodává Žurovec.

Bludný kruh

Problém je v tom, že do zdravotnictví přicházejí v Česku jen veřejné prostředky a samotní pacienti se na financování péče podílejí jen zhruba ze 16 procent. To, co v Česku proti jiným zemím chybí, jsou totiž příplatky na nadstandard a komerční připojištění, díky kterému by mohla narůst spoluúčast pacientů. Komora spoluúčast navyšovat nechce, protože by si tím rozhněvala pacienty.

Ministr Němeček je jeden z posledních, kteří mluví pouze o navyšování veřejných financí pro zdravotnictví. Podle poslance ANO a šéfa výboru pro zdravotnictví Rostislava Vyzuly na připlácení ze soukromých kapes zřejmě brzy dojde. Alespoň pokud jde o doplatky na lepší zdravotnické prostředky, třeba umělý kloub. Nebo výplň při rekonstrukci prsu po onkologické léčbě. „Problém už nestojí, jestli připlácet, ale za co připlácet,“ prohlásil na sjezdu komory senátor za ČSSD a poradce premiéra Jan Žaloudík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?