Uganda bude financovat léčbu pacientů s HIV z daní za alkohol

28. 10. 2018 15:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ugandská vláda bude financovat program léčby onemocnění způsobených virem HIV z daní za alkohol a některé nealkoholické nápoje. Do fondu bude odvádět dvě procenta z vybraných daní za pivo, lihoviny a likéry. Vláda doufá, že vybere ročně 2,5 milionu dolarů (zhruba 56,9 milionu korun), napsal dnes britský list The Guardian. Kampala tak chce zmírnit závislost země na mezinárodních dárcích.


Podle ministryně zdravotnictví Sarah Achiengové Opendiové je nařízení inovativní a pomůže zemi zvýšit vlastní zdroje. Financování fondu na léčbu pacientů s HIV s pomocí mezinárodních dárců považuje prý za trvale neudržitelné. „Musíme mít vlastní příjmy k řešení onemocnění způsobených HIV v zemi. Pokud by se snížily příjmy od mezinárodního společenství, budeme schopni pokračovat v programu,“ dodala.

Léčbu onemocnění způsobených virem HIV v Ugandě financují zhruba ze 68 procent zahraniční dárci, z 20 procent pacienti s HIV a jejich rodiny. Stát v současné době hradí pouze 11 procent programu pro léčbu onemocnění.

Nové regulace pro fond pro pacienty s HIV a AIDS, který vznikl už v roce 2014, uvítali především místní lidskoprávní aktivisté. Upozorňují však, že částka, kterou chce vláda vybrat, je jen zlomek potřebné sumy na léčbu onemocnění způsobených virem. Tu odhadují na 700 milionů dolarů (asi 15,9 miliardy korun) ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?