Uherskohradišťská nemocnice loni zvýšila zisk na 68 milionů korun

10. 2. 2017 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Uherskohradišťské nemocnice loni skončilo s rekordním ziskem, podle odhadů činí 68 milionů korun.


Přesná čísla bude mít nemocnice vzhledem k vyúčtování až koncem února, řekl novinářům předseda představenstva nemocnice Petr Sládek. Zisk nemocnice předloni činil 33 milionů před zdaněním. Další tři nemocnice zřizované Zlínským krajem, ve Zlíně, Kroměříži a Vsetíně, zatím výsledky loňského hospodaření nezveřejnily.

Důvodem dobrých hospodářských výsledků je podle Sládka narůstající počet hospitalizovaných i pacientů v ambulancích v posledních letech. „V loňském roce byla také příznivá úhradová vyhláška. Je to i zásluhou veškerého personálu, který se chová velmi ekonomicky, ale v žádném případě na úkor pacienta,“ uvedl Sládek. Nemocnice bude podle něj zřejmě zisk kumulovat a využije jej v případě potřeby.

Nemocnice splácí ročně 20,5 milionu korun úvěr, který si vzala na stavbu centrálního pavilonu, letos chce začít stavět novou internu za asi 300 milionů korun. Na ni si vezme také úvěr, splácet bude asi 15 milionů ročně. „Celkově tedy budeme splácet ročně 35 milionů korun plus úroky dva a půl až tři miliony korun,“ uvedl vedoucí ekonomicko provozního úseku nemocnice Vlastimil Vajdák.

Loni nemocnice investovala do přístrojů, zařízení a staveb 56 milionů korun. Na konci roku získala z evropských dotací 97 milionů korun, letos utratí víc než 53 milionů korun, zbytek příští rok. Peníze půjdou na nákup přístrojů, například plicní ventilátory na ARO či polohovatelná resuscitační lůžka. Rehabilitace dostane zařízení pro robotickou rehabilitaci prstů a ruky i pro roboticky asistovanou chůzi nebo stabilizaci trupu. „Z dalších mohu zmínit také nové přístroje na operační sály v celkové hodnotě asi 24 milionů korun, například laparoskopické, artroskopické a endoskopické věže s novými moderními funkcemi, nové operační stoly nebo harmonický skalpel,“ uvedl Vajdák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?