Uherskohradišťská nemocnice má nový přístroj SPECT/CT

16. 3. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťská nemocnice má nový přístroj, který zobrazuje nejen funkce orgánů, tkání a buněk, ale také jejich anatomické uložení. Hybridní přístroj SPECT/CT nahradil 12 let starou gamakameru, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská.


Pro pacienta je vyšetření na novém přístroji jednodušší.

„Pro pacienta je nový přístroj velmi výhodný v tom, že je vyšetřen při jednom sezení komplexně. Jedná se o univerzální přístroj, nejčastěji se používá pro vyšetření srdce, mozku nebo skeletu,“ uvedl primář oddělení nukleární medicíny Vojtěch Grecman. Přístroj stál 16 milionů korun.

Podle mluvčí nemocnice jde o nový model přístroje, Uherskohradišťská nemocnice je druhá v Evropě, která ho vlastní. „Přístroj váží zhruba 5,5 tuny, zajímavé také je, že jedna jeho část se letecky dopravovala z Chicaga, druhá potom ze Šanghaje, firma Siemens tam má výrobu. Obě se 'sešly' na letišti v Německu, odkud části putovaly dvěma kamiony až do Uherskohradišťské nemocnice,“ uvedla mluvčí.

Zlínská krajská nemocnice představila minulý týden nový přístroj PET/CT, který je jediný v kraji, v republice je jich jen deset. Pacienti z regionu museli dosud jezdit do Olomouce či Brna. Jedna z nejmodernějších diagnostických metod se využívá zejména v onkologii ke včasné diagnostice většiny nádorů a jejich metastáz, zjištění jejich recidivy a v plánování léčby. Přístroj stál 51 milionů korun. Nový CT přístroj za 14 milionů korun, který urychlí a zlepší diagnostiku, má od letoška i Kroměřížská nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?