Ústecký kraj přidá peníze na provoz lékařských pohotovostí

21. 3. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj zvýší proti původnímu rozpočtu zhruba o pět milionů korun dotaci na zajištění chodu lékařských pohotovostí. Důvodem jsou rostoucí náklady provozovatelů pohotovostních ordinací. Zajistit pro ně doktory je přitom problém. Novinářům to řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).


Celkem jedenáct lékařských pohotovostí v kraji letos dostane více než 16 milionů korun. To je podobná částka jako v předchozím roce. Návrh radních ještě v dubnu posoudí zastupitelé.

Nejvyšší dotaci získá letos na provoz pohotovosti město Žatec, a to přes dva miliony korun. Litoměřice, Děčín a Chomutov dostanou na chod pohotovosti částky okolo 1,9 milionu korun. Ústí nad Labem získá od kraje 1,7 milionu korun.

Výše dotace je podle krajské samosprávy určována na základě počtu obyvatel a také místních podmínek, jako je například cena, kterou města za pohotovostní službu poskytovatelům platí.

Najít doktory, kteří by pohotovosti sloužili, je podle hejtmana problém. „Netýká se to jen našeho regionu, ale podobné problémy mají i jinde. Potíž je hlavně v pohraničí,“ uvedl Bubeníček.

Lékařská pohotovost funguje třeba i v Rumburku a Varnsdorfu. Zubní pohotovosti jsou v Ústeckém kraji v Mostě a Ústí nad Labem. Ty si ovšem na provoz vydělají samy. Zubní pohotovost je také v Děčíně a Lounech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?