Už za šest týdnů by si lidé mohli připlatit na nadstandard

18. 11. 2011 15:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Už za šest týdnů by si lidé mohli začít připlácet na lepší sádru, nitrooční čočky a některé vakcíny nepovinného očkování. Legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek ČTK řekl, že novelu s 15 nadstandardy dostala k připomínkám odborná veřejnost.


Zatím se na seznam nedostaly lepší kyčelní klouby nebo robotické operace, o kterých ministerstvo také uvažovalo.

„Do poloviny prosince projedná vyhlášku komise Legislativní rady vlády a měl by ji podepsat ministr (Leoš) Heger, aby vyšla včas ve Sbírce zákonů,“ upřesnil. Současně s touto vyhláškou vyjde i další vyhláška, ve které ministerstvo stanoví, kolik budou příští rok platit zdravotní pojišťovny za péči lékařům, nemocnicím či záchrankám.

Pro pacienty bude vymezení nadstandardů podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně výhodné. Zatímco dosud platí lepší sádru v plné výši, od 1. ledna doplatí jen rozdíl mezi tím, co uhradí pojišťovna a kolik si nemocnice či lékař účtují. Platby pacientů se mohou v jednotlivých zařízeních lišit, pořád to ale bude prý pro pacienty levnější než dosud.

V seznamu jsou symbolem E označeny výkony, které mají ekonomicky náročnější variantu. Místo sádrového obvazu mohou mít pacienti obvaz z polymerovaného plastu. Mohou si také doplatit na dva typy lepších nitroočních čoček, v některých případech například i na lepší vakcínu proti tetanu. Pokud si při očkování dítěte proti pneumokoku vyberou rodiče lepší vakcínu, nebudou ji už jako dosud platit celou, ale jen rozdíl mezi její cenou a úhradou pojišťovny.

V seznamu je vyjmenováno 15 položek, k tomu jako další položka takzvaný signální kód, který lékař připojí ke kódu položky jako signál pro pojišťovnu, že pacient si doplatil na lepší materiál nebo výkon, doplnil Sršeň. Pacienti nebudou muset nikam chodit s účtenkami, platit budou rovnou v ordinaci. Ostatní si vyřídí lékař se zdravotní pojišťovnou sám.

Nadstandard ze seznamu výkonů, na které si pacient nově jen doplatí, standard uhradí zdravotní pojišťovna:

1. Očkování proti tetanu - v indikovaných případech při předoperační přípravě, zejména před operacemi konečníku nebo tlustého střeva.

2. Očkování proti chřipce nepovinné

3. Očkování proti tetanu při poranění a nehojících se ranách

4. Očkování proti pneumokokovým nákazám nepovinné

5. Fixační sádrová dlaha - ruka, předloktí

6. Cirkulární sádrový obvaz - prsty, ruka, předloktí

7. Fixační sádrová dlaha celé horní končetiny

8. Cirkulární sádrový obvaz - celá horní končetina - provedený lékařem

9. Fixační sádrová dlaha - noha, bérec

10. Cirkulární sádrový obvaz - noha, bérec

11. Fixační sádrová dlaha celé dolní končetiny

12. Cirkulární sádrový obvaz na dolní končetině

13. Fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy

14. Implantace nitrooční čočky PMMA

15. Implantace nitrooční čočky - měkká

16. Speciální výkon pro vykazování ekonomicky náročnější varianty poskytnuté zdravotní péče

(Zdroj: ministerstvo zdravotnictví)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?