V Hodoníně už v noci nebude rychlá lékařská pomoc, jen záchranka

24. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Hodoníně už nebude od 1. srpna fungovat rychlá lékařská pomoc, ale pouze rychlá záchranná pomoc. Pokud bude potřeba k pacientovi přivolat lékaře a nebude stačit záchranář, přijede sanitka z Kyjova, Veselí nad Moravou, Břeclavi či Hustopečí.


Tento krok souvisí s transformací rychlé zdravotnické pomoci v celém kraji, řekla na tiskové konferenci starostka Milana Grauová.

V Hodoníně tak budou od příštího měsíce v noci k dispozici dvě posádky rychlé záchranné pomoci, která stačí zařídit 90 procent akutních výjezdů. „Dosavadní systém byl neefektivní a lékařská pomoc zasahovala i tam, kde nebyla potřeba, a naopak poté chyběla na potřebnějších místech,“ informovala Grauová. Nové rozložení a obsazení základen má být efektivnější.

Podobná transformace už se uskutečnila v Brně, kde funguje od 1. ledna. „Zde se začalo dříve, aby se nový systém otestoval,“ doplnila tisková mluvčí krajské záchranky Barbora Zuchová. Základním kritériem je, aby maximální doba dojezdu k pacientovi byla 20 minut. Kraj totiž zastřešuje nyní všechny druhy zdravotnické záchranné pomoci a od příštího měsíce začne v novém fungovat tato péče na celé jižní Moravě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?