V Íránu bojují proti klesající porodnosti zákonem o antikoncepci

12. 8. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Íránský parlament odhlasoval zákon zakazující antikoncepční metody, které definitivně brání početí. Poslanci tak rozhodli ve shodě s výzvou duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, který propaguje růst počtu obyvatelstva.


Írán má podle Reuters 75 milionů obyvatel a po předchozí politice omezování porodnosti nyní připadá na jeden pár 1,6 dítěte.

Agentura IRNA oznámila, že zákon se týká vasektomie u mužů a obdobné metody u žen. Lékaři, kteří zákroky od nynějška budou provádět, budou potrestáni.

Pro normu hlasovalo 143 z 231 poslanců. Její součástí je také zákaz kampaní kontroly porodnosti.
Chameneí se dal v květnu slyšet, že je třeba posílit „národní identitu“ a k tomu je zapotřebí, aby se rodilo více dětí. Duchovní vůdce hovořil v souvislosti s antikoncepcí o „nežádoucím vlivu západního životního stylu“.

Agentura Reuters napsala, že nový zákon má jednak zastavit klesající porodnost, ale také udržet v domácnosti Íránky, z nichž mnohé studují a dosahují vysokého vzdělání. Odborníci varují před tím, že páry budou zákon obcházet nelegálními potraty. Od března 2012 do března následujícího roku jich bylo provedeno 12.000, což je více než polovina legálních interrupcí. Ty jsou v Íránu povoleny, je-li ohrožen život matky nebo přijde-li se už v těhotenství na to, že dítě není zdravé.

Írán novým rozhodnutím naprosto mění kurs rodinné politiky. Koncem 80. let, kdy končila irácko-íránská válka, vláda naopak antikoncepci důrazně doporučovala z obav, že ekonomika nebude stačit rychlému růstu populace.

Poslanec Mohammad Sále Džokar k dnešnímu hlasování řekl, že při současném trendu porodnosti by měl Írán do roku 2094 jenom 31 milionů obyvatel a 47 procent z nich by byli lidé starší 60 let.

Ministerstvo zdravotnictví v červnu ohlásilo, že stát se bude podílet na financování neplodnosti, což může v Íránu podle Reuters přijít na ekvivalent 62.000 až 332.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?