V Karviné se vyskytl další případ žloutenky

29. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští krajští hygienici v tomto týdnu odhalili v Karviné dalšího žáka s virovou hepatitidou typu A. Celkem tak evidují v této oblasti šest nemocných, řekl Radim Mudra z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.


Žloutenka se nejprve na konci roku objevila u rodiny, která do Karviné přišla v listopadu ze Slovenska z okresu Rožňava. Některé z dětí navštěvovaly Základní školu Družby v Karviné, kde musela být ihned přijata protiepidemická opatření. „Protiepidemická opatření nadále trvají, stejně tak jako lékařský dohled exponovaných osob,“ uvedl Mudra.

Ve škole se například musí častěji uklízet a dezinfikovat třeba sociální zařízení. Nařízeno bylo také mimořádné očkování lidí, kteří byli ve významném kontaktu s nemocnými, když hygienici zjistili výskyt onemocnění v rodině. Vyhledali pak i další nemocné, s novým výskytem jich tak aktuálně evidují šest.

S epidemií žloutenky nyní bojuje Ústí nad Labem, kde přibylo jen za uplynulý týden šest nových případů hepatitidy typu A. Od začátku minulého roku, kdy epidemie začala, tak onemocnělo už 389 lidí. Drtivou většinu z nich odhalili lékaři díky testům. Nová onemocnění se podle hygieniků týkají stále stejných problémových lokalit.

Virová hepatitida typu A, dříve nazývaná infekční žloutenka, je vyvolána virem hepatitidy A. Tento virus je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí, přežívá týdny při pokojové teplotě, ve vodě až deset měsíců, ve zmraženém stavu roky. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je 14 až 50 dní. K projevům patří zvýšená teplota, bolesti hlavy, bolesti svalů, únava, žaludeční a střevní potíže, nechutenství, zvracení, bolesti kloubů, tlak v pravém podžebří, svědění kůže a případně vyrážka. Na nemoc upozorní i tmavá moč nebo světlejší stolice, někdy se může objevit jen zežloutnutí kůže a zbarvení očního bělma. Mezi preventivní opatření patří očkování a dodržování zásad hygieny, zejména důkladné mytí rukou po použití toalety a před jídlem.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?