V Německu hrozí velký skandál s podvody při transplantacích

23. 7. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Univerzitní klinika v německém Göttingenu čelí podezření, že její bývalý vrchní lékař falšoval záznamy pacientů, aby rychleji dostali náhradní orgány. Podle vyšetřovatelů manipuloval s údaji minimálně v 25 případech a nejméně v jednom za to inkasoval vysokou odměnu.


Pokud se toto podezření potvrdí, byl by to největší skandál v německé transplantační medicíně, napsal deník Süddeutsche Zeitung, který na kauzu upozornil.

Pětačtyřicetiletý chirurg podle šetření stálé komise pro transplantace orgánů upravoval dialýzové protokoly nebo si je zcela vymýšlel a falšoval laboratorní výsledky. Na základě toho měli jeho pacienti „na papíře“ vypadat nemocnější, než ve skutečnosti byli, aby přednostně získali náhradní orgány. O jejich udělení rozhoduje mezinárodní zprostředkovací orgán Eurotransplant.

Státní zastupitelství v Braunschweigu začalo činnost lékaře prošetřovat v červnu, kdy vyšlo najevo, že takto upřednostnil ruského pacienta čekajícího na transplantaci jater, na kterou v Německu neměl ani nárok. Údajně za to od něj obdržel blíže neupřesněnou vysokou finanční částku. Státní zastupitelství oba nyní vyšetřuje i kvůli podezření z úplatkářství.

Po odhalení tohoto případu göttingenská klinika svého tehdejšího šéfa transplantačního oddělení propustila. Podle vyjádření mluvčího nemocnice chirurg všechna podezření odmítá.

Podle Süddeutsche Zeitung je ale pravděpodobné, že se na těchto podvodech podílelo více lidí. „Je jisté, že to nemohla být jen jedna osoba,“ cituje list předsedu komise pro transplantace Hanse Lilieho. Úřady v této souvislosti vyšetřují také dva pracovníky jedné firmy ze Severního Porýní-Vestfálska poskytující služby zdravotnickým zařízením.

Tento případ je neuvěřitelný, posteskl si agentuře DPA Lilie. Nikdy by si prý nedokázal představit, že se takto bude chovat německý lékař.

Podle Süddeutsche Zeitung se podezřelý doktor neocitl v hledáčku úřadů poprvé. Vyšetřován byl i na svém minulém pracovišti v bavorském Řezně, když v roce 2005 odvezl játra určená pro tamní kliniku do Jordánska, aby je tam transplantoval jedné ženě, kterou u Eurotransplantu vydával za pacientku řezenské nemocnice. Vyšetřování ale bylo později zastaveno a nemělo pro lékaře žádné následky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?