V prohlášení vlády jsou opět univerzitní nemocnice a spoluúčast

14. 5. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V návrhu programového prohlášení vznikající vlády ANO a ČSSD jsou proti prohlášení menšinové vlády ANO znovu téma univerzitních nemocnic a nenavyšování spoluúčasti pacientů, tedy poplatků u lékaře. Vláda také nově výslovně uvádí, že chce prosazovat postupné zvyšování odměn ve zdravotnictví.


„Posílíme transparentnost zdravotnictví a postavení pacientů v celém systému, přičemž však nezvýšíme jejich spoluúčast,“ píše se v úvodu kapitoly o zdravotnictví. „Předložíme zákonnou úpravu, která zefektivní řízení fakultních nemocnic a spolupráci s univerzitami,“ uvádí dále dokument.

Přeměnu fakultních nemoc na takzvaně univerzitní se snažila prosadit už poslední vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Počítalo se s tím, že nemocnice by bylo možné rušit či ustavit pouze zákonem. Nemocnice by hospodařily s majetkem, který by na ně stát převedl, a výnosy by mohly použít pouze na úhradu nákladů spojených se svou činností. S univerzitami by školy měly uzavřenou smlouvu o vzdělávání mediků. Kritici se obávali privatizace nemocnic, ministerstvo je hájilo větší ekonomickou svobodou nemocnic.

Většinu bodů prohlášení v oblasti zdravotnictví nově vznikající vláda převzala od té současné v demisi. Některé, jako metodická pravidla pro zpětné bonusy vyplácené dodavateli nemocnicím, už ministerstvo stihlo zavést. Zákon o regulaci úhrad zdravotnických prostředků, který musí platit od roku 2019, předložila do připomínkového řízení. Vláda by ho měla projednat v červnu, do prázdnin Sněmovna a v říjnu Senát. Podobně jsou v prohlášení zmíněné další funkce e-receptu, které ministerstvo slíbilo pro příští rok.

Vláda chce vytvořit novou koncepci fungování zdravotních pojišťoven a zvážit snížení jejich počtu. Dokončit plánuje revizi úhrad zdravotní péče založenou na stejných platbách za stejné diagnózy a zavést kontrolu kvality péče. Revidovat chce také vstup nových léků, technologií a výkonů do systému veřejného zdravotního pojištění. Změny by se mělo dočkat také odměňování lékárenské péče a posílení kompetencí praktických lékařů.

„Změny ve zdravotnictví nelze dělat na jedno volební období, proto budeme všechny zásadní kroky ve zdravotnictví konzultovat s opozicí,“ píše se v dokumentu. Vznikající vláda chce prosazovat postupné navyšování odměn ve zdravotnictví a zlepšit pracovní podmínky zdravotníků. V prohlášení je také již ministerstvy zdravotnictví a školství slíbený růst počtu studentů lékařských fakult.

Hnutí ANO schválilo návrh koaliční smlouvy a programového prohlášení, nyní se jimi má zabývat vedení ČSSD, které by také mělo vyhlásit vnitrostranické referendum. Výsledek by měl být ohlášen 8. června. Programové prohlášení by měli rovněž posoudit členové ústředního výboru KSČM. Poslanci komunistické strany by měli ve Sněmovně menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovat. Dohromady mají všechna tři uskupení ve dvousetčlenné dolní komoře 108 hlasů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?