VFN v Praze získala certifikát kvality SAK

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze se řadí mezi další vybrané poskytovatele zdravotních služeb, kteří prošli přísným sítem prověření kvality, a na základě týdenního hloubkového externího auditu obdržela akreditaci od Spojené akreditační komise, o. p. s. (SAK).




„Jedná se o potvrzení dlouhodobého procesu, který byl započat již v roce 2007, kdy se naše nemocnice začala kontinuálně zabývat zaváděním, udržováním a zlepšováním kvality poskytované péče. Akreditace je platná na dobu tří let, to znamená, že budeme pokračovat v intenzivní práci tak, abychom nadále poskytovali kvalitní a bezpečnou práci pro pacienty této prestižní nemocnice. Tento výsledek je oceněním všech zaměstnanců VFN, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ uvedla k získané akreditaci ředitelka VFN v Praze Dana Jurásková.
Ředitelka poté redakci ZaM vysvětlila, že nejobtížnější bylo sjednocení postupů všech pracovišť a také uzpůsobení transportu pacientů a materiálu mezi historickými budovami jednotlivých klinik. „Areál nemocnice je největší v ČR a patříme k největším nemocnicím i v rámci Evropy. Přesto jsme dokázali akreditačním požadavkům dostát,“ dodala.

Vyšší úhrady za akreditaci

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který při této příležitosti s Danou Juráskovou jednal o plánech dalšího rozvoje nemocnice, uvedl, že hodlá do úhradové vyhlášky na příští rok promítnout finanční zvýhodnění formou vyšších úhrad akreditovaným zdravotnickým zařízením. „Pokud se nemocnice k tomuto procesu hlásí, znamená to, že cítí závazek a chce pro pacienty nejlepší péči,“ uvedl ministr.
Při komunikaci nad dohadovanou strategií nemocnice si ministr Němeček s ředitelkou Juráskovou ujasnili představu o fungování VFN v budoucích 10 až 15 letech. Šlo zejména o vymezení postavení nemocnice v regionu a v oblasti superspecializované péče v rámci ČR. Vymezení se týká také péče v centrech. Jak ředitelka uvedla, onkologické centrum VFN chce být vedle brněnského Masarykova onkologického ústavu lídrem pro ČR.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?