Vojtěch: Kyberútok v Benešově je ponaučením pro ostatní nemocnice

26. 2. 2020 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedávný kybernetický útok na benešovskou nemocnici je ponaučením i varováním pro ostatní zdravotnická zařízení. Kdyby byl podobně napaden počítačový systém jiné, třeba větší nemocnice, mohlo by to znamenat ještě větší problém, řekl novinářům při včerejší návštěvě Benešova ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).


Kryptovirus zaútočil na počítačový systém benešovské nemocnice loni 11. prosince. Zařízení fungovalo omezeně, do plného provozu se vrátilo 30. prosince. Případ vyšetřuje policie, data v nemocnici podle kriminalistů napadl ruský vir Ryuk a nešlo o cílený útok na jeden subjekt.

"My jsme o tom diskutovali s vedením nemocnice, v zásadě jsme okamžitě zorganizovali seminář pro všechny zástupce nemocnic, abychom se z toho poučili, protože každý takový útok je pro nás určité varování," uvedl ministr. Vyšetřování kyberútoku podle něj nebylo stále uzavřeno. "Snažíme se i pro ostatní nemocnice z toho vyvodit nějaké závěry a ponaučení, abychom předešli těmto útokům, které bohužel v dnešní digitalizované době hrozí," dodal Vojtěch.

Kraj nedávno rozhodl, že dá benešovské nemocnici na ztrátu způsobenou kyberútokem 30 milionů korun. Nemocnice vyčíslila provozní ztrátu za prosinec na 38 milionů korun, na další dva miliony vyšlo přeinstalování serverů. Deset milionů korun je nemocnice schopná zaplatit ze svých zdrojů. Konečná čísla budou známá až v polovině roku, podle vedení kraje se škoda a dodatečné náklady mohou vyšplhat až na 50 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?