VoZP prý hospodaří dobře, plán sloučení s ZPMV není kvůli penězům

3. 11. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Za plánem na sloučení Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra (ZPMV) nejsou podle vyjádření pojišťovny ekonomické problémy.


Je prý stabilní, má dostatek prostředků a za léčení platí včas. Kvůli ekonomickým problémům se letos na jaře spojila krachující Zdravotní pojišťovna Média s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

„I v současné složité ekonomické situaci, kdy si zdravotnická zařízení stěžují na nedostatek peněz, navýšila VoZP za prvních osm měsíců náklady na zdravotní péči o 3,67 procenta, z toho nemocnicím o 1,67 procenta ve srovnání s loňskem,“ řekl ČTK mediální manažer VoZP Richard Medek.

Pojišťovně podle něj trvale přibývají klienti - od ledna do října přes 10.000. K 1. lednu 2012 by měl počet pojištěnců přesáhnout 603.000.

ZPMV má 1,15 milionu pojištěnců, spojením s VoZP by se přiblížila dvěma milionům. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna jich má 6,1 milionu.

Pojišťovny vojenská a vnitra pracují s podobným okruhem pojištěnců, byly původně vytvořeny pro vojáky, policisty a hasiče, i když teď už jsou otevřeny všem. Sloučení obou pojišťoven je ve vládním prohlášení a ministr Leoš Heger (TOP 09) ho dal i do reformních zákonů.

Podle okruhu pojištěnců vytvářely pojišťovny při vzniku preventivní programy. VoZP se zaměřila na zdraví vojáků. Nyní má 27 preventivních programů, například Zdravá rodina, kúra odvykání kouření nebo program pro profesionální řidiče. Na rozdíl od jiných pojišťoven neutratila peníze z preventivního fondu, když se uvažovalo o rušení těchto fondů a pojišťovny převáděly peníze na léčení.

Hospodaření VoZP vyhodnocují ministerstva zdravotnictví a financí i správní rada pojišťovny. Za období leden až srpen 2011 převýšily zdroje základního fondu o více než 80 milionů nároky na úhradu péče a očekává se, že zdroje budou na konci roku opět vyšší než potřeby. „K 31. říjnu 2011 má VoZP k dispozici dostatek prostředků a uhrazeny veškeré závazky vůči zdravotnickým zařízením,“ shrnul Medek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?