Všeobecná zdravotní pojišťovna ovládla společnost IZIP

25. 8. 2011 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), odkoupila dalších 46 procent akcií společnosti IZIP a stala se tak majoritním vlastníkem společnosti, která pro ni provozuje elektronické zdravotní knížky. V rozhovoru pro dnešní Právo to řekl ředitel VZP Pavel Horák.


Nákupem většinového podílu ve společnosti IZIP pověřila již v lednu vedení VZP její správní rada v čele s Markem Šnajdrem (ODS).

Vzhledem k tomu, že pojišťovna za desetiletou existenci IZIP investovala do projektu více než miliardu korun, a skutečnost, že VZP je jediným klientem společnosti, byla při nákupu podílu podmínkou symbolická cena a prokazatelná efektivita, kterou VZP ověřovala prostřednictvím pilotních projektů v Karlovarském kraji a kraji Vysočina.

Cena rozhodujícího podílu přijde pojišťovnu na 1,1 milionu korun, tedy tisíc korun za akcii.

Šance pro IZIP

Projekt elektronických zdravotních knížek se dlouhodobě potýká s kritikou předraženosti a nezájmem lékařů se do systému zapojit. Jedním z nejhlasitějších kritiků je David Rath (ČSSD), který už jako ministr zdravotnictví usiloval o vypovězení smlouvy VZP s IZIP.

Ale například i Svaz pacientů už dříve prohlásil, že by VZP měla přestat elektronické knížky IZIP platit.

Vytvoření systému IZIP přišlo na 300 milionů korun, což je podle některých zahraničních expertů násobně nižší částka, než kterou si vyžádaly podobné projekty jinde. I podle Marka Šnajdra tkví hlavní problém projektu především v mizivém zapojení poskytovatelů a pojištěnců.

„Potřebujeme nejen, aby se zapojili poskytovatelé, ale aby i pojištěnci, řekněme, z časování jednou za kvartál byli schopni získat přesný přehled o tom, jaká péče je na ně vykazována a byli schopni odsouhlasit, zda to odpovídá skutečnosti nebo ne, protože ta kontrola musí být dvousměrná,“ uvedl v lednu Šnajdr v rozhovoru pro Český rozhlas.

Změna vlastnické struktury dává IZIP šanci na další existenci. Ministerstvo nyní nebude bránit dalším investicím do projektu elektronických knížek. Obecně se elektronizace zdravotnictví těší velké vládní podpoře a i podle jejího poradního orgánu NERV by měla být jedním z hlavních systémových nástrojů zajišťujících udržitelné financování zdravotnictví v příštích letech.

Také podle Pavla Horáka je elektronizace zdravotnictví jedinou cestou k efektivitě a úsporám. „Teď, když jsme se stali většinovými vlastníky společnosti a IZIP je tak naší dceřinou společností, máme vytvořeny podmínky pro to, aby se elektronizace českého zdravotnictví mohla rozvíjet, uzavřel ředitel VZP pro Právo.

__
Tisková zpráva VZP

VZP vlastní většinový podíl ve společnosti IZIP

Ziskem 51 % akcií se Všeobecná zdravotní pojišťovna stala většinovým vlastníkem společnosti IZIP, která je tak nyní její dceřinou společností. Tímto krokem byly vytvořeny podmínky pro to, aby se elektronizace českého zdravotnictví mohla dál rozvíjet a současně aby byly lépe ochráněny investice a zájmy pojišťovny v této společnosti. O navýšení majetkového podílu VZP ČR ve společnosti IZIP rozhodla správní rada pojišťovny.

Dosud Všeobecná zdravotní pojišťovna vlastnila ve společnosti IZIP 5 % akcií. Za dalších 46 % akcií nyní pojišťovna zaplatí 1 104 000 korun. Byly tedy nakoupeny za nominální hodnotu 1 000 Kč za jednu akcii.

Jsme přesvědčeni, že z dlouhodobého hlediska je elektronizace zdravotnictví jedinou cestou k efektivitě, úsporám, ale i ke kvalitě péče. Nadále budeme podporovat systém sdílení informací o zdravotní péči mezi lékaři navzájem a mezi pacienty formou elektronických zdravotních knížek.

Současně bychom rádi připomněli, že díky elektronické zdravotní knížce klienti mimo jiné získávají přehled o předepsaných lécích a vyúčtované péči, a to vede k reklamacím nesprávně vyúčtované a nikdy neposkytnuté péče, kterou následně strháváme z úhrad těm, kteří ji vykázali, a v křiklavých případech věc předáváme orgánům činným v trestním řízení. Počet těchto upozornění od pacientů roste, což s sebou samozřejmě přináší úspory.

Projekt IZIP je referenčním projektem EU a ve vyspělé Evropě je takto nebo podobně pojatá kontrola nákladů již několik let trendem ve zdravotním pojišťovnictví.

Mgr. Jiří Rod
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?