Výbor doporučil Senátu schválit vyšší daňové výhody dárců krve

19. 7. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Dárci krve a kostní dřeně se zřejmě dočkají vyššího daňového zvýhodnění.


Senátní hospodářský výbor včera hlasy všech přítomných členů doporučil senátorům schválit beze změny novelu poslanců TOP 09 a Starostů, aby si bezúplatní dárci mohli snížit daňový základ za jeden odběr krve až o 3000 korun místo nynějších 2000 korun. Dárci kostní dřeně by si mohli nově odečíst 20.000 korun. Senát se bude novelou zabývat na své schůzi, která začne ve středu.

Poslanci ve svém návrhu argumentují tím, že dvoutisícová částka za odběr krve pochází z roku 1996, kdy byla průměrná mzda 9825 korun. Nyní už podle nich nepůsobí motivačně. Vláda nynější návrh před měsícem jednomyslně podpořila. Ve Sněmovně pro něj hlasovalo 104 ze 105 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Jde o druhý pokus skupiny poslanců toto zvýhodnění prosadit. Předchozí pokus předkladatelé v březnu stáhli. Důvodem bylo to, že tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Poslankyně Věra Kovářová (STAN, za TOP 09) tehdy uvedla, že nechce dopustit, aby se kvůli novele strhla politická mela plná faulů a osobních útoků.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?