Vyhledat nemocnici podle čekacích dob pomůže webová služba

2. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychle se zorientovat v tom, ve které z fakultních nemocnic budou čekat na operaci nejkratší dobu, pomůže pacientům nová internetová služba. Nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví zveřejnily čekací doby na plánované operace delší než dva měsíce a vyšetření delší než tři týdny, jak jim to ministerstvo nařídilo.


Usnadnit lidem hledání nemocnice, v níž se danou operaci rozhodnou podstoupit, má právě uvedená internetová služba. Porovná velká zařízení v celé republice, informoval ČTK autor webového projektu Tomáš Haškovec.

Pacientům podle něj umožní služba rychlou orientaci mezi fakultními nemocnicemi, jejichž medicínská úroveň je srovnatelná.

„Ne ve všech předních nemocnicích se stojí stejné fronty. Kdo nechce čekat déle, než je nutné, nemusí. Porovnání čekacích dob třeba na výměnu kyčelního kloubu nebo operaci šedého zákalu mu zabere pár vteřin,“ uvedl.

Haškovec zdůraznil, že projekt nefinancují nemocnice ani zdravotní pojišťovny nebo profesní sdružení zdravotníků. Data tedy nejsou nikým ovlivněna. Služby pro pacienty jsou hrazeny z komerčních projektů, které se zdravotnictvím nesouvisejí.

Na webu si pacient zadá požadované parametry několika kliky myší, nemusí ztrácet čas složitým zjišťováním a porovnáváním vyhledaných dat. Může si ale také sám projít všechny operace v dané nemocnici. Může se rozhodnout, kam se za konkrétním zákrokem či vyšetřením vypraví. Každé z pracovišť má jiné priority, proto se čekací doby liší.

Zjistit si informace o čekacích dobách bylo dosud pro pacienty obtížné. Mohlo se stát, že mu v nemocnici řekli, že na operaci si počká půl roku, ale když dá sponzorský dar, bude operován do dvou měsíců. Přitom nemocnice tyto operace běžně do dvou měsíců dělala, pacient to ale nevěděl, takže zaplatil. Veřejné seznamy, které ministerstvo nařídilo, mají toto „uplácení“ znemožnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?