Vyšší DPH destabilizuje hospodaření nemocnic

20. 7. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Další zvýšení sazby DPH se spolu s nižšími úhradami od zdravotních pojišťoven výrazně odrazí na hospodaření nemocnic. Na tiskové konferenci v Senátu to včera prohlásil nový stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a senátor Jan Žaloudík.


Poslanci nedávno odhlasovali navýšení DPH pro příští rok o další procento – na 21 % v základní a 15 % ve snížené sazbě. Jen od roku 2011 tak k navýšení tohoto druhu daně o 6 % pro nižší sazbu a o 1 % pro základní.

Úhradová vyhláška však s žádným navýšením DPH nepočítá – úhrady jsou podle zástupců nemocnic i stínového ministra nejsilnější opoziční strany jen na úrovni 98 % předchozího období, kdy byla DPH výrazně nižší.

Tento fakt podle Jana Žaloudíka tvrdě zasáhne hospodaření nemocnic, které se navíc musejí potýkat s navyšováním platů a mezd zdravotníků, s nímž se prý ve vyhlášce také nepočítalo.

Platy se mohou i snížit

Profesor Žaloudík dopady vyšší DPH demonstroval na fiktivní nemocnici s rozpočtem 1 miliardy korun. V tomto modelu tvoří přibližně polovinu rozpočtu osobní a polovinu provozní náklady.

Zvýšení nižší sazby DPH se pak dotkne zejména provozních nákladů, kam patří například i nákup léků. Celkovou ztrátu modelového zdravotnického zařízení jen v oblasti provozních nákladů v důsledku navýšení snížené sazby DPH a úhradové vyhlášky pak vypočítal na přibližných 50 milionů korun.

„Ředitel nebo vedení takové nemocnice tyto prostředky může vzít buď z platů, nebo se to projeví v nákupech,“ uvedl možnosti Jan Žaloudík, který doufá, že nemocnice své finanční problémy nebudou řešit na úkor kvality poskytované péče.

Daleko pravděpodobnější podle něj je, že se managementy nemocnic budou muset uchýlit ke škrtům v oblasti osobních nákladů.

„Protože mají narůstat platové tarify, tak se to nejspíš vezme z odměn a mzdy reálně nevzrostou,“ konstatoval senátor, podle kterého však pravděpodobně stejně dojde ke zhoršení stavu nemocnic a ke zvýšení jejich vnitřní zadluženosti. “Tento problém se bude každým rokem prohlubovat“, dodal.

Dopady navýšení DPH mohou být jiné ve státních a soukromých nemocnicích.

„Podmínky našich nemocnic jsou nerovnoměrné. Jiné mají nemocnice státní, jiné podmínky mají nemocnice krajské a jiné soukromé. V největších problémech budou pravděpodobně nemocnice regionální a potažmo také státní, o jejichž budoucí koncepci zatím pan ministr Heger mlčí, ačkoli se ví, že i tam se bude něco dít,“ sdělil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?