VZP jedná protizákonně, braňte se, píše akcionář IZIP

20. 6. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny postupovala podle advokáta Thomase Ladnera, zastupujícího firmu eHI eHealth International, vlastníka 49 procent akcií IZIP, nezákonně, když rozhodla, že vypoví smlouvy ke kritizovaným zdravotním knížkám.


Zástupce společnosti to píše v dopise, který minulý týden odeslal ze Švýcarska do Prahy. V něm na dvou stránkách popisuje, proč je rozhodnutím radních VZP velmi znepokojen.

Členy představenstva IZIP mimo jiné vyzývá k tomu, aby se právně bránili, pokud bude pojišťovna dál jméno firmy poškozovat.

„Dle názoru eHI je postup správní rady VZP nesprávný, neuvážený a nezákonný a je v zásadním rozporu s povinností péče řádného hospodáře,“ uvádí Lander v dopise, který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

VZP se proti dopisu ohradí

Jde přitom o první vyjádření, které menšinový akcionář IZIP od klíčového rozhodnutí poskytl. V pondělí o něm diskutovali i členové správní rady.

„Na dopis je již odpověď, ve které se ohrazujeme proti argumentům v dopise,“ řekl Aktuálně.cz šéf VZP Pavel Horák.

Advokát Ladner správní radě vyčítá, že o vypovězení smluv rozhodli, aniž by znali výsledky pilotních projektů ve dvou krajích. Tvrdí také, že kvůli snížení objemu spolupráce s VZP je IZIP ve ztrátě.

Z poslední výroční zprávy IZIP z roku 2010, která je dostupná v obchodním rejstříku, přitom vyplývá, že firma s 19 zaměstnanci ještě vykázala zisk 3,2 milionu korun.

A za téměř jedenáct let provozu do ní investovala pojišťovna přes dvě miliardy korun. Audit však loni ukázal, že peníze končily i v soukromých firmách, které nemají s provozem zdravotních knížek nic společného.

Zmařili jste jednání, píše advokát

Zástupce švýcarské firmy v dopise také tvrdí, že VZP svým rozhodnutím společnost veřejně poškozuje.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?