VZP požádala stát o půjčku 2,5 mld., peníze chce ještě letos

20. 9. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce do nemocnic dostat více peněz ještě letos za pomoci půjčky od státu. Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK řekl, že ředitel Zdeněk Kabátek odeslal ve čtvrtek dopis, v němž žádá ministra zdravotnictví Martina Holcáta o návratnou finanční výpomoc ze státního rozpočtu.


Peníze by měly dorazit do 25. listopadu 2013, VZP půjčku splatí v následujících dvou až třech letech.

„Částka ve výši 2,5 miliardy korun má sloužit k posílení cash-flow základního fondu zdravotní péče VZP,“ upřesnil mluvčí obsah dopisu.

Kabátek v něm ministra ujistil, že pokud VZP získá jakékoliv finanční prostředky navíc oproti nynějšímu stavu, budou v plném rozsahu použity na financování zdravotní péče. „Prioritou pro VZP je stabilizace ekonomické situace segmentu akutní lůžkové péče, tedy nemocnic,“ uvedl mluvčí.

Nejméně třetině nemocnic hrozí podle krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů finanční kolaps. O situaci jednal krizový štáb tento týden s premiérem Jiřím Rusnokem. Žádal ještě letos více peněz do nemocnic, jinak se prý koncem roku péče omezí. S požadavkem na více peněz se ale ozvali i soukromí lékaři. Půjčka by měla zabránit zpožďování plateb za péči.

Rusnok po středečním jednání vlády novinářům řekl, že se kabinet bude zabývat možnou krátkodobou výpomocí pro VZP. Jak by tato výpomoc mohla vypadat, není podle premiéra zatím jasné. „Nevíme, jestli to bude možné, ale nezamítli jsme diskusi o tomto problému,“ řekl.

Legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek ČTK řekl, že ministr Holcát podle zákona postoupí návrh ke stanovisku ministerstvu financí, které se vyjádří k výši půjčky a k tomu, zda v rozpočtu jsou takové prostředky k dispozici. Dá pak stanovisko ministru Holcátovi, který žádost i se stanoviskem financí předloží vládě. Rozhodnutí pak je na ní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?