VZP: Příspěvky na prevenci čerpá jen asi desetina pojištěnců

7. 3. 2019 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Příspěvky na prevenci čerpá asi desetina pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), průměrně získali loni asi 850 korun. Celkem pojišťovna na příspěvcích loni vyplatila přes 438 milionů korun, letos plánuje 735 milionů. Novinářům to řekla náměstkyně ředitele VZP pro služby klientům Petra Pevná. U ostatních zdravotních pojišťoven čerpají klienti obvykle více. Podle loňského vyjádření prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha to ale byla méně než polovina.


Z fondů prevence zdravotních pojišťoven jsou hrazeny očkování, vyšetření navíc a ozdravné pobyty. Pojišťovny přispívají také na pohybové aktivity nebo odvykání kouření. Mezi nejžádanější patří příspěvek na pohybové aktivity nebo nepovinná očkování, zejména proti klíšťové encefalitidě. Příspěvky navíc dostávají těhotné ženy, celiaci, dárci krve či diabetici.

Právě nemocní s cukrovkou podle Pevné čerpají své příspěvky poměrně málo. Získat přitom mohou až tisíc korun na rok. "Nevíme, proč tomu tak je," uvedla Pevná. "Chceme se zaměřit i na ambulance diabetologů a o příspěvku více informovat," dodala.

Diabetikům pojišťovna přispívá na potřeby, které používají při měření cukru v krvi. Jde o testovací a diagnostické proužky, jehly k inzulinovým perům, dezinfekční prostředky nebo příslušenství k inzulinovým pumpám, přístrojům, které jim dávkují chybějící inzulin automaticky. Podle náměstkyně ale mají část těchto pomůcek hrazených i z běžného zdravotního pojištění.

Diabetiků v populaci je podle odhadů kolem milionu. Zdravotní pojišťovny na léčbu jejich diabetu vydaly v roce 2017 přes 10,7 miliardy korun, celkové náklady spojené s cukrovkou byly přes 33 miliard z celkových asi 300 miliard, které mělo k dispozici celé zdravotnictví. U VZP, která má klienty asi 60 procent populace, jich loni příspěvek čerpalo asi 4400.

VZP představila také nové příspěvky, které chce svým klientům letos začít hradit. Platit bude například plavání kojenců, speciální výživu pro nedonošené děti, preventivní vyšetření prsu, lázeňské pobyty pro dárce orgánů nebo nové druhy očkování.

Podle Pevné pojišťovna prověřuje také možnost platit z preventivního fondu očkování proti spalničkám pro starší 50 let, kterým byla v dětství očkovaná jen jedna dávka. Jejich odolnost proti nemoci může být proto nižší. Spalničkami se letos za první dva měsíce nakazilo přes 170 lidí, nejvíc v Praze, kde byla už loni vyhlášená epidemie. V celé ČR bylo loni 203 nemocných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?