WHO: Epidemie eboly v Libérii začala ustupovat

30. 10. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Šíření eboly v Libérii již slábne, přitom tato západoafrická země byla společně se Sierrou Leone a Guineou epidemií tohoto smrtelného viru zasažena nejvíce. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO).


Varovala ale, že krizová situace ani v této zemi neskončila. Celkový počet obětí eboly se podle organizace v posledních dnech nejspíš nezvýšil.

Je naděje, že situace v Libérii se bude i nadále zlepšovat, řekl člen vedení WHO Bruce Aylward. Potlačovat epidemii se podle něj v zemi daří díky úsilí dobře informovat obyvatelstvo o nemoci, měnit rizikové návyky lidí a prosadit bezpečné pohřbívání obětí epidemie.

Globálně se však počet nakažených zvýšil ze sobotních 10.141 případů na 13.703. U některých případů se ale může zatím jednat jen o podezření z nakažení ebolou, upozornila organizace. Sobotní bilance asi 4922 mrtvých se podle WHO do dnešního dne nezměnila. Téměř všechna úmrtí byla v západní Africe, kde kromě Libérie je nejvíce postižena Guinea a Sierra Leone.

Prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma dnes řekl, že se jeho zemi nepodaří nad ebolou zvítězit, dokud lidé nezmění návyky a nebudou se důsledně vyhýbat kontaktu s nemocnými či mrtvými.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?