WHO v Ghaně otevřela řídicí centrum bojující s ebolou

30. 9. 2014 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Mise Organizace spojených národů, která se bude zabývat koordinací boje s virem eboly, otevřela své řídicí středisko v ghanské metropoli Akkře. Informovala o tom agentura Reuters.


Současná epidemie eboly v západní Africe je vůbec nejhorší v dějinách. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si už vyžádala více než 3000 obětí.

Úkolem mise UNMEER bude především koordinace pomocných prací. Podle mluvčí WHO Christy Feigové budou účastníci mise zjišťovat, kde je humanitární pomoc zapotřebí a následně ji vysílat. Výhodou centrály prý bude nadnárodní působnost. Mise bude operovat na území tří nejhůře postižených států - Guineje, Sierry Leone a Libérie.

Boj se zákeřným onemocněním komplikuje fakt, že většina zemí v regionu uzavřela své hranice a zrušila lety do zasažených zemí. Pracovníci mise OSN tak budou muset využívat především humanitárního koridoru, který o víkendu otevřel Senegal, a leteckého mostu, s jehož zprovozněním souhlasila právě Ghana.

Přestože v poslední době vznikla ošetřovací centra s 1500 novými lůžky, chybí jich podle WHO v oblasti stále ještě dalších více než 2000. Na péči o pacienty by byla zapotřebí pomoc 1000 až 2000 lékařů a členů zdravotnického personálu. Místní ošetřovatelé pak prý potřebují miliony kusů ochranných obleků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?