WHO: V Jemenu by v dubnu mohla propuknout další epidemie cholery

28. 2. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) včera varovala, že ve válkou zmítaném Jemenu by už v dubnu mohla propuknout další epidemie cholery. Důvodem je období dešťů, které tam brzy nastane, uvedla agentura Reuters. Loni epidemie cholery v této zemi zabila více než 2000 lidí.

V uplynulých 20 týdnech se počet nových případů nákazy cholerou dramaticky snížil, ještě předtím byl nakažen skoro milion lidí, uvedl včera Peter Salama z WHO. „Hlavní problém je ale v tom, že se blíží další období dešťů… Počet nakažených se většinou v tomto období zvyšuje, tak očekáváme, že se nemoc opět začne rychle šířit v dubnu a možná ještě v srpnu,“ dodal.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit své domovy. Jemenské zdravotnictví bylo v konfliktu prakticky zničeno, stejně jako značná část infrastruktury.

Většina Jemenců je závislá na potravinové pomoci a trpí hlady. Podle OSN potřebuje humanitární pomoc asi 22 milionů z 25 milionů Jemenců.

Země se kromě cholery potýká i s epidemií záškrtu, což je onemocnění, kterým trpí spíše malé děti a kterému lze předcházet vakcinací. Salama nicméně uvedl, že až polovina nemocnic v Jemenu je mimo provoz. „Velmi se obáváme, že se posouváme z fáze selhávajícího zdravotnictví do fáze naprostého selhání, což by šíření infekčních onemocnění ještě zrychlilo,“ uvedl Salama. Dodal ale, že ačkoliv si cholera loni v zemi vyžádala na 2000 životů, úmrtnost v poměru k počtu nakažených byla relativně nízká, asi 0,2 či 0,3 procenta.

Jemenská vláda schválila očkovací kampaň WHO a dohlíží na to, aby aktéři konfliktu vakcinaci nebránili.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?