Za nedodržení karantény při MERS v Koreji hrozí dva roky vězení

29. 6. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jižní Korea přijala nový zákon, který má omezit šíření nebezpečného respiračního viru MERS. Ti, kdo poruší karanténní a další opatření vydaná k zastavení nákazy, budou nově čelit trestu pokuty až 20 milionů wonů (434.000 Kč) či vězení. Bilance choroby se v Jižní Koreji zvýšila oproti čtvrtku o dva mrtvé, registrováno je nyní 31 obětí. Informovala o tom dnes agentura AFP.


Nový zákon schválil jihokorejský parlament ve čtvrtek večer. „Lidé infikovaní MERS, kteří budou lhát vyšetřovatelům ohledně toho, jak se dostali s nemocí do kontaktu, mohou dostat pokutu 20 milionů wonů nebo dva roky vězení,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo zdravotnictví. Doposud byla pokuta v takovém případě dva miliony wonů (43.400 Kč).
Nový zákon rovněž dává větší pravomoci úřadům při omezování pohybu nakažených lidí a zavírání kontaminovaných zařízení. Ti, kdo takového nařízení neuposlechnou, mohou rovněž být posláni na dva roky do vězeňské cely nebo jim může být udělena pokuta ve výši 20 milionů wonů.
Změna zákonů přichází ve chvíli, kdy je jihokorejská vláda pod palbou kritiky kvůli tomu, že se jí nepodařilo v počáteční fázi zastavit šíření viru. Ten si v Jižní Koreji vyžádal nejvíce obětí mimo oblast Blízkého východu, kde se objevil poprvé.
Podle kritiků jihokorejské úřady nákazu na počátku podcenily a svou práci špatně koordinovaly. Zdravotnické úřady také dlouho tajily seznam nemocnic, kde se MERS vyskytl. Lékaři z těchto zařízení dál dojížděli do práce hromadnými dopravními prostředky a někteří nakažení lidé obcházeli další zdravotnická zařízení a vyptávali se na rady jiných lékařů.
Nejnovějšími oběťmi MERS se staly ženy ve věku 79 a 80 let, které měly zdravotní potíže již před nákazou. Většina z dosavadních obětí byli starší nebo oslabení lidé.
Korejské úřady kromě toho evidují od čtvrtka také jeden případ nově nakaženého pacienta, čímž se celkové číslo infikovaných zvýšilo na 181. Nově postiženým je lékař z nemocnice Samsung Medical Center v Soulu, k níž se vztahuje téměř polovina ze všech registrovaných infekcí.
Proti koronaviru MERS, jehož příznaky se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí, neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.
Celosvětově se blízkovýchodním respiračním syndromem MERS infikovalo přes 1200 lidí a zemřelo jich více než 450. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?