Za plomby zaplatí, kdo nechodí na prohlídky

15. 11. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Amalgámové plomby přece jen nebudou zadarmo, a to pro pacienty, kteří nechodí pravidelně k zubaři. Ministr zdravotnictví Leoš Heger to chce prosadit s platností od ledna 2013. Na rozdíl od plošného zpoplatnění zubních výplní má tentokrát podporu celé koalice.


Kdo se nestará o zuby, bude muset platit. Podobně jako na Slovensku mají být obyčejné amalgámové plomby od roku 2013 zadarmo už jen pro lidi, kteří chodí na preventivní prohlídky. Ministerstvo zdravotnictví argumentuje jednoduchou logikou – čím více chodí lidé na prohlídky, tím dříve najdou zubaři u pacientů kaz a potřebná léčba je levnější a méně bolestivá.

Zanedbávání zubních preventivních prohlídek by se lidem opravdu nevyplatilo. Za průměrnou obyčejnou amalgámovou plombu by totiž začali platit 450 až 500 korun. „Cena se odvíjí od nákladů dané ordinace. U mě by se to pohybovalo kolem pěti set korun,“ potvrzuje oslovený zubař Ivan Novický. Zdravotní pojišťovny dnes zaplatí za zubní plomby miliardu korun ročně. Preventivní prohlídky přitom zanedbává polovina lidí. Právě tito lidé by pojišťovnám mohli ušetřit až půl miliardy.

Na druhou stranu, pokud by ta samá polovina lidí, tedy pět milionů pacientů, začala najednou chodit na preventivní prohlídky, v některých regionech by zubaři nápor pacientů nezvládli. To se týká hlavně Středočeského, Ústeckého a Libereckého kraje, kde je už dnes velký problém zubaře najít. „Tam by molo dojít k tomu, že se by se lidé na tyto preventivní prohlídky, které potom budou ovlivňovat platby u zubního lékaře, vůbec nemuseli dostat,“ varuje prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Plán ministra Hegera má přesto velkou šanci uspět. Kromě ODS a TOP 09 ho totiž tentokrát podporují i Věci veřejné, které v létě zablokovaly plošné zpoplatnění plomb. „Ten, kdo chodí na zdravotní prohlídky, nechť má následně plomby zdarma. Kdo zubní prevenci zanedbává, nechť si za plomby zaplatí,“ deklaruje předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Čtěte také:

Stomatologická komora: Zubaři budou dál tlačit na vyšší účast pacientů

Ministr zdravotnictví chce motivovat lidi i k chození na preventivní prohlídky u praktického lékaře. Kdo k němu bude chodit aspoň jednou za dva roky, měl by od ledna 2013 platit nižší poplatky u lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?