Záchranáři v Ostravě mají sanitku pro speciální transporty

5. 8. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští záchranáři mají k dispozici nový sanitní automobil pro speciální transporty pacientů. Je určen pro zásah u pacientů s vysoce nakažlivými chorobami a u nemocných se selháním životních funkcí. Jako první v Česku má zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor.


Vůz stál téměř šest milionů korun a záchranáři jej zaplatili ze státního příspěvku na krizovou připravenost. ČTK to sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Od jiných sanitek se podle něj vůz odlišuje i poměrně výjimečným uspořádáním a vybavením. Kombinace nejmodernějších technologií v něm umožňuje filtrování kontaminovaného vzduchu. „Uvnitř je vozidlo upraveno tak, aby v případě výjezdu k pacientovi s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc bylo rychle připraveno a odstrojeno k co nejsnazší dekontaminaci a desinfekci. Všechny vnitřní prostory, včetně elektrických zásuvek, přístrojů a dalšího vybavení, jsou tedy vybaveny speciálním krytím proti průniku kapalin i prachu,“ popsal Humpl.

V sanitce je i speciální nástavba nosítek pro převoz rizikových infekčních pacientů, která dovoluje vyměnit klasické lůžko za transportní izolační prostředek zvaný biobox. „Ten výrazně posouvá bezpečí zasahujícího personálu i okolí,“ uvedl mluvčí.

Ve voze lze převážet například i nemocné, kteří potřebují dočasnou mechanickou podporu krevního oběhu nebo mimoplicní ventilaci. Vůz funguje u stanice Ostrava-Jih, kde sídlí i záchranářský tým pro specializované činnosti. Bude plnit i běžnou službu se standardní posádkou rychlé zdravotnické pomoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?