Začne proces o zpronevěře peněz nemocnice spravované Vatikánem

14. 7. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vatikánský prokurátor včera obvinil dva bývalé představitele římské dětské nemocnice ze zpronevěry statisíců eur.


Peníze určené původně nemocnici, byly použity podle obvinění k renovaci bytu jednoho z kardinálů. Podle dnešního rozhodnutí prokuratury proce s Giuseppem Profitim a Massimem Spinou začne příští úterý.

Profiti jako bývalý ředitel a Spina coby pokladník nemocnice Bambino Gesù, jež patří Vatikánu, poskytli 422.000 eur (11 milionů Kč) na vybavení bytu pro Tarcisia Bertoneho. V době pontifikátu Benedikta XVI. byl státním sekretářem, tedy jedním z nejmocnějších mužů ve Vatikánu. Bertone, jehož jméno v obvinění nefiguruje, byl z funkce odvolán v roce 2013, osm měsíců po zvolení současného papeže Františka.

Bertone tvrdí, že o zpronevěře peněz nevěděl. V roce 2015 ale věnoval nemocnici 150.000 eur, i když tehdy sdělil, že nejde o náhradu za zpronevěřené peníze, nýbrž o dobrovolný dar.

Profiti přiznal, k jakému účelu byly peníze použity, avšak řekl také, že jelikož šlo o investici, nadace spravující nemocnici získala právo zrenovovaný byt použít pro své akce k získávání financí pro nemocnici.

Luxusní Bertoneho byt má 300 metrů čtverečních a bývalý státní sekretář jeho velikost odůvodnil tím, že tam s ním bydlí řádové sestry, které mu pomáhají.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?