Záhady ženského orgasmu

9. 8. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes je téměř každý den v roce něčemu věnován. A 8. srpna je mezinárodní den ženského orgasmu. Ponechám stranou, jak se má tento svátek slavit, ale rád bych poznamenal, že ženský orgasmus byl z hlediska sexuologické vědy dlouho záhadou.


Stále se řešilo, proč jej některé ženy mají, jiné ne. Jestli jsou různé druhy ženských orgasmů, jestli existuje nějaký bod G. Hlavní záhada však byla, proč vlastně ženský orgasmus existuje? Jaký má smysl? Proč mají ženy klitoris, což je orgán, který nemá žádnou jinou funkci než vyvolávat rozkoš? Proč to ale u některých žen funguje a jiné jsou anorgasmické?

Zcela jistě není ženský orgasmus nutný k rozmnožování, protože k tomu dojde i bez orgasmu. Zcela jistě není nutný k tělesnému milování, protože ženy, na rozdíl od mužů, orgasmus při milování nutně nepotřebují. Líbí se jim to i bez něj. Ale zdá se, že tato veliká a dlouholetá záhada se konečně vyřešila.

Kdysi byl ženský (nebo spíše samičí) orgasmus u našich předků asi před 65 až 75 miliony let nezbytnou součástí rozmnožování. To jsou poslední vědecké poznatky. Uvolnění hormonální nálože prolaktinu a oxytocinu způsobovalo u našich předků ovulaci. Dodnes to mají podobně králící a kočky. Po přechodu na pravidelný ovulační cyklus ztratil ženský orgasmus své fyziologické opodstatnění.

Takže z tohoto pohledu je ženský orgasmus vlastně atavismus. Znak, který je již historický, u někoho se objeví u někoho ne. Nemá už význam. Asi jako když někdo dokáže hýbat ušima. Normální a vývojově novější je tedy u žen orgasmus nemít. Možná, že v průběhu dalších mnoha let, pokud lidský druh nevymizí z planety, se ženský orgasmus zcela ztratí. Takže dobrá zpráva pro pacientky, které chodí za lékaři s tím, že nemají orgasmus. Jsou vlastně vývojově napřed a tak se tedy nemusí trápit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?