Žaloudík chce slyšet, co ministr zamýšlí s fakultními nemocnicemi

4. 9. 2012 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr zdravotnictví ČSSD Jan Žaloudík chce po ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), aby našel politickou odvahu a již nyní veřejnosti vysvětlil, co zamýšlí s fakultními nemocnicemi. Na včerejší tiskové konferenci v Lidovém domě Žaloudík řekl, že o to ministra požádal otevřeným dopisem. Pokud mu ministr neodpoví, hodlá svou výzvu každý týden opakovat, dodal.


Žaoludík soudí, že by od ministra bylo férové občanům oznámit, co se s touto „vlajkovou flotilou“ bude dít. „Já neříkám, že všechna ta inovační opatření musí být špatná, ale vyzývám jednoznačně ministra zdravotnictví, aby jednoznačně řekl, co s tímto zamýšlí a netaktizoval, že tak učiní až před volbami, protože si myslím, že je to velké téma i předvolební, už třeba proto, aby posílil i svou stranu nebo strany jiné, které to s tímto myslí dobře a inovativně,“ uvedl.

Hegerův stínový protějšek, významný brněnský onkolog Žaloudík řekl, že už za ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) se hovořilo o přeměně určitého počtu vzdělávacích fakultních nemocnic na vzdělávací soukromé nemocnice. Nepovažuje to v zásadě za špatný krok. Je potřeba ale vědět, do jakých rukou budou předány, protože suverénem nových neziskových nemocnic má být správní rada, ale neví se, kdo v ní bude zastoupen.

Dosud není podle Žaloudíka znám ani osud zbylých fakultních nemocnic. Podle záměru by se měly stát nemocnicemi městskými, metropolitními. Současný pražský primátor Bohuslav Svoboda by věděl, co si s nimi počít, ale dosud k žádným jednáním nedošlo a neví se, co by s těmito nemocnicemi bylo, kdyby se dostávaly do potíží a to už některé v potížích jsou, uvedl stínový ministr.

Vůbec se podle Žaloudíka nehovoří o Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kdysi perle českého zdravotnictví, o brněnské Nemocnici u sv. Anny, která má významné transplantační centrum a další výzkumné centrum buduje. Není jasné, zda tato zařízení budou státními a když nestátními, pak v jakém režimu, s jakými kompetencemi a s jakým dohledem, dodal.

Žaloudík se obává, že v souvislosti s církevními restitucemi může nastat vyvádění majetků z velkých nemocnic, které dosud spravovalo ministerstvo zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?