Co jsou zásadité potraviny?
Co se dozvíte v článku
Kyselé a zásadité potraviny se od sebe neliší chutí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pojmy „zásadité“ a „kyselé“ vyjadřují vliv potravin na stálost vnitřního prostředí (acidobazickou rovnováhu). K tomu, aby lidský organismus správně fungoval, si potřebuje udržet mírně zásadité pH krve v rozmezí 7,36–7,44. K regulaci vnitřního prostředí využívá rozličné mechanismy:
- krevní pufry (slabé kyseliny a jejich soli),
- činnost plic, ledvin a dalších orgánů (myokard, játra).
Tyto systémy musí fungovat v naprosté rovnováze, aby nedošlo k výraznému vychýlení pH. Jak velice nízké (pod 6,8), tak i vysoké pH (nad 7,8) může být pro člověka smrtelné. K těmto extrémům dochází nejčastěji při vážných metabolických chorobách či otravách. Pouhou konzumací jedné či druhé skupiny potravin se do takového stavu nedostanete.
Většina odpadních produktů metabolismu je kyselé povahy. Někdo může mít problém s jejich vylučováním a dalším problémem moderní doby je konzumace průmyslových potravin v masivním měřítku. Jsou totiž silně kyselinotvorné. Mnoho lidí tudíž trpí překyselením organismu, aniž by to tušili.
Zásadité potraviny vystupují jako prvky, které přirozeně snižují pH krve. Pokud budou v jídelníčku převládat, člověk má vysokou šanci udržet své vnitřní prostředí v rovnováze. [1, 2, 3, 4]
Jak poznat překyselení?
Pohodlný moderní život a strava plná průmyslově zpracovaných potravin vede k jednomu z nejčastějších patologických metabolických stavů, a tím je překyselení organismu (metabolická acidóza). Mírná acidóza se projevuje různými příznaky:
- moučnivka (bílý povlak na povrchu jazyka způsobený kvasinkami),
- další kandidózy (v pochvě, plísně na těle, na nehtech),
- nápadně lámavé nebo naopak ztluštělé nehty,
- suché a křehké vlasy se sklony k lámání,
- popelavá pleť,
- neklid a silné podráždění,
- extrémní únava a vyčerpanost,
- problémy s trávením.
Počáteční příznaky překyselení sice nepůsobí na první pohled fatálně, ale mohou významným způsobem snižovat kvalitu života. Dlouhodobá acidóza je navíc spojována s celou řadou civilizačních chorob:
Zásadité potraviny a jejich účinky
Lidé konzumující zásadotvorné potraviny trpí mnohem méně typickými civilizačními chorobami (alergiemi, ekzémem, chronickými záněty, únavou apod.). Zásadité potraviny dokáží lidské tělo uvést do správného rozmezí pH a pomáhají nastolit rovnováhu. Metabolismus pak funguje mnohem lépe a tělo se snáze zbavuje toxinů a odpadních látek.
V případě překyselení se doporučuje zahrnout do jídelníčku co nejvíce zásaditých potravin a těm kyselým se naopak vyhýbat. Poměr zásaditých a kyselých potravin v jídelníčku by měl být 4 : 1. [8, 9]
Zásadotvorné potraviny: jídelníček
Jak odlišit kyselé a zásadité potraviny? Existuje na zásadité potraviny tabulka, ve které by bylo jednoznačně uvedeno, co je ještě zásadité a co už kyselé? V praxi si stačí pamatovat jednoduché pravidlo, které vám pomůže s orientací v seznamu potravin. Zásadité potraviny bývají primárně rostlinného původu. Za kyselé považujeme produkty živočišné říše.
Podle toho, jakým způsobem jednotlivé potraviny působí na pH těla, je můžeme rozdělit do pěti kategorií:
- silně zásadité potraviny,
- mírně zásadité potraviny,
- neutrální potraviny,
- mírně kyselé potraviny,
- silně kyselé potraviny. [10, 11]
Nejvíce zásadité potraviny
- Ovoce – citrony, meloun, grepy, mango, papája,
- zelenina – chřest, cibule, petržel, celer, špenát, brokolice, česnek, listové saláty, brambory,
- čerstvé bylinky – pampelišky, jitrocel, medvědí česnek, fenykl,
- oleje – olivový,
- octy – balsamico, jablečný,
- sladidla – stévie,
- nápoje – voda s citronem, bylinkové čaje, čisté zeleninové šťávy. [12]
Mírně zásadité potraviny
- Ovoce – sušené fíky, kiwi, hrozny, jahody, dýně, jablka,
- zelenina – řepa, cuketa, ředkvičky, batáty, kyselé zelí,
- houby – všechny druhy,
- luštěniny – sójové boby, bílé fazole,
- koření a bylinky – bílý pepř, bobkový list, černý kmín, majoránka, kopr,
- oleje – lněný,
- nápoje – zelený čaj. [13]
Neutrální potraviny
Mírně kyselé potraviny
- Ovoce – borůvky,
- zelenina – loupané fazole,
- semínka – dýňová, slunečnicová,
- mléko a mléčné produkty – máslo, jogurt, kravské mléko, trvanlivé mléko, smetana, tvaroh,
- maso – zvěřina, mořské ryby, kuřecí maso,
- obiloviny – neloupaná rýže, celozrnné pečivo, jáhly (celé zrno),
- oleje – kukuřičný,
- sladidla – průmyslově ošetřený med,
- nápoje – konzervované šťávy a džusy, černý čaj. [16, 17]
Silně kyselé potraviny
- Maso – vepřové, hovězí, husa, kachna, ústřice, krevety, uzeniny,
- mléčné výrobky – tučné a pikantní sýry, zmrzlina, homogenizované mléko,
- obilniny – bílé pečivo, pšenice, těstoviny,
- ořechy – kešu, vlašské, para,
- nápoje – káva, kakao, alkohol, sladké limonády, energetické nápoje,
- smažené jídlo – hranolky, krokety, chipsy,
- průmyslově zpracované potraviny – polotovary, trvanlivé potraviny, mražené výrobky, cukrovinky, zákusky, kompoty, marmeláda, čokoláda,
- dochucovadla – kečup, majonéza, tatarka. [18, 19]
Řešíte u potravin jejich pH?
Acidobazická rovnováha: jak jí rychle dosáhnout?
Chcete se zaměřit na skladbu jídelníčku a dosáhnout tak harmonie vnitřního prostředí? Řešením nejsou výhradně zásadotvorné potraviny. Jedná se o komplexní změnu přístupu ke svému tělu a přehodnocení životního stylu. Spouštěčem metabolické acidózy totiž může být i chronický stres nebo horké koupele.
Pokud se budete řídit těmito pravidly, můžete dosáhnout optimálního pH poměrně rychle:
- konzumujte primárně zásadotvorné potraviny a kyselým se vyhýbejte,
- jezte čerstvé potraviny rostlinného původu,
- sousta důkladně žvýkejte a jezte v klidu (ve spěchu snězené zásadotvorné jídlo se pak může chovat jako kyselinotvorné),
- dopřávejte si čerstvé zeleninové a ovocné šťávy,
- pijte dostatečné množství vody (alespoň 2 litry denně, nejlepší je neperlivá voda bez chloru, lze ji dochutit citronem),
- omezte pití alkoholu a kávy,
- omezte kouření,
- snažte se správně a zhluboka dýchat,
- dopřávejte si dostatek spánku,
- sportujte a věnujte se pohybu na čerstvém vzduchu,
- snažte se pravidelně relaxovat a minimalizovat stres. [20, 21, 22]
Zásadité potraviny při hubnutí
Při pohledu na seznam zásadotvorných potravin člověk zjistí, že se jedná převážně o velice zdravé potraviny rostlinného původu. V kombinaci se správným pitným režimem a zdravým životním stylem se jedná o výbornou metodu, která může vést k trvalému zhubnutí. Faktem je, že dlouhodobé překyselení organismu bývá spojováno s těžkou obezitou a špatnou funkcí střevní mikroflóry.
Takzvanou alkalickou dietu odborníci doporučují jako vhodný stravovací směr, pokud je vaše tělo zanesené toxiny a necítíte se celkově dobře. Když začne člověk konzumovat větší množství zásadotvorných potravin, bude mít tělo více energie a začnou v něm samovolně probíhat detoxikační procesy, což se navenek projeví zhubnutím, čistší pletí, pevnějšími nehty a lesklými vlasy.
Pokud ale člověku fungují ledviny a plíce naprosto normálně a cítí se fit, není důvod, proč by měl mléčné výrobky, vejce či maso ze svého jídelníčku zcela vyškrtnout. S menšími porcemi kyselinotvorných potravin si zdravé tělo snadno poradí. [23, 24]
Zdroje: link.springer.com, sciencedirect.com, nature.com, tandfonline.com, academic.oup.com, patnawomenscollege.in, jp.ijbap.com, hindawi.com, physiome.cz, is.muni.cz, dk.upce.cz, cesky-lekarsky-blog.cz