Zásadní kroky ve zdravotnictví do roku 2017 schváleny

8. 7. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda schválila ministerstvu zdravotnictví důležité návrhy opatření v oblasti zdravotnictví, která mají být realizována do konce roku 2017. Vedle zvyšování platů lékařů a sester, jde také o centrální nákupy, DRG a revize a zjednodušení ošetřovatelské dokumentace.


Souhrn opatření, jejichž realizaci či alespoň započetí zahájí Ministerstvo zdravotnictví do konce volebního období současné vlády, pokrývá sféru personální, oblast efektivity a oblast správy českého zdravotnictví.
„Záměrem opatření v personální oblasti je udělat naše zdravotnictví pro zdravotníky atraktivnější. Toho chceme dosáhnout prostřednictvím reformy postgraduálního vzdělávání lékařů, reformy vzdělávání zdravotních sester a navyšování platů a mezd zdravotníků. V příštím roce je chceme zvyšovat opět o deset procent,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V oblasti efektivity zdravotnictví plánuje MZ významně rozšířit centrální nákupy a pomocí komplexního vyhodnocování ekonomiky a benchmarkingu jednotlivých zařízení zefektivnit řízení státních nemocnic.
Na poli správy našeho zdravotnictví jde ministerstvu především o zajištění spravedlivé úhrady akutní lůžkové péče prostřednictvím výsledků projektu DRG Restart, které budou implementovány do úhradové praxe. Podobně se bude MZ věnovat i seznamu zdravotních výkonů.

Zdravotníkům se bude ministerstvo snažit snížit administrativní zátěž – prvním krokem bude revize ošetřovatelské dokumentace. V roce 2017 bude rovněž zvýšeno financování zdravotních služeb poskytovaných ve specializovaných zařízeních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?