Zázvor v těhotenství: může ohrozit vaše nenarozené dítě, nebo spíše pomáhá?

24. 1. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zázvor a těhotenství. Jdou spolu dohromady, nebo se zázvoru raději vyhýbat? Ráda si v zimním období dopřáváte zázvorový čaj a nevíte, zda můžete pokračovat i v těhotenství, nebo ho pro jistotu musíte omezit? Možná vás překvapí, že zázvor v těhotenství může mít dokonce příznivé účinky.

Zázvor v těhotenství

Zázvor patří mezi oblíbené potraviny nejen pro svoji výraznou chuť, ale také pro jeho léčivé účinky. S příchodem těhotenství se ovšem nabízí otázka, jaké potraviny z jídelníčku vyřadit a které omezit.

Zázvor v těhotenství není nutné úplně zavrhnout, naopak na vás může mít blahodárné účinky i v průběhu gravidity, zejména v prvním trimestru. Neměla byste to s ním ale přehánět. Stačí si ho dopřávat jen v omezeném množství.

Přínosy zázvoru v těhotenství

  • Pomáhá při těhotenských nevolnostech v prvním trimestru navrátit chuť k jídlu.
  • Může vám ulevit při jakékoliv zátěži žaludku.
  • Zmírňuje pálení žáhy, které je v těhotenství poměrně běžné.
  • Posiluje imunitu a obranyschopnost.
  • Funguje jako prevence proti zvýšené hladině cholesterolu.
  • Pomáhá při nachlazení jako alternativa jiných léčiv.
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi, čímž dodává tělu energii a snižuje riziko těhotenské cukrovky.
  • Odstraňuje plynatost a nadýmání.

Doporučené množství zázvoru v těhotenství

Během těhotenství byste si měla dát pozor, aby denní dávka čerstvého zázvoru nepřekročila 4 gramy. V případě sušeného zázvoru se doporučuje pouze 1 gram. Při vyšší konzumaci zázvoru by mohlo dojít k ohrožení plodu, při předávkování dokonce až k potratu. Z těchto důvodů byste se měla vyhýbat zázvoru v podobě suplementů.

Na zázvor si dejte pozor i v případě, že se chystáte otěhotnět, protože větší množství by vám mohlo posunout menstruaci a tím i plodné dny.

Pokud zázvor konzumujete pravidelně, jistě vám neuškodí poradit se se svým lékařem. To platí i v případě, že užíváte nějaké léky.

Zázvorový čaj v těhotenství

Zázvorový čaj bývá nejčastější formou přijímání této potraviny. Jistě tedy přemýšlíte nad tím, zda zázvorový čaj odpovídá doporučenému množství.

V případě čajových sáčků nemusíte mít strach, jelikož množství sušeného zázvoru nepřesahuje 1 gram. Pozor si dejte především při přípravě čaje z čerstvého zázvoru, abyste nepřekročila doporučený počet gramů.

Zázvor v dalších potravinách

Při nechutenství jsou u těhotných žen oblíbená zázvorová lízátka, která navíc obsahují vitamín C a vápník. Zázvorové lízátko vám také napomůže neutralizovat kyseliny způsobující zvracení.

Kde se také často setkáte se zázvorem, je indická, čínská nebo jiná asijská kuchyně, do níž neodmyslitelně patří jako dochucovadlo. Pokud tyto kuchyně navštěvujete pravidelně, raději se informujte o obsahu zázvoru v jídle.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?