Zdravotníci v Ústí nedostanou přidáno

17. 7. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli ministr zdravotnictví Leoš Heger loni zdravotníkům slíbil navýšení platů o deset procent, zaměstnanci Krajské zdravotní se toho nedočkají. Odbory uzavřely s vedením nemocnice kolektivní smlouvu. Zmínka o tom, že by platy měly růst, v ní ale není. Zdravotníci, včetně těch v ústecké Masarykově nemocnici, jsou proto zklamaní.


Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková Deníku řekla, že se snažili navýšení platů zajistit, ale nebylo to možné. „Bohužel stále nepanuje shoda mezi Krajskou zdravotní a ministerstvem zdravotnictví, zda nemocnice na navýšení platů dostala peníze,“ vysvětlila Břeňková.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry nemocnice uzavřela dodatek ke kolektivní smlouvě se všemi 11 odborovými organizacemi, které zaměstnance zastupují. „Věřím, že smlouva odráží nejen míru nezbytného vzájemného kompromisu, ale také zohledňuje celkovou ekonomickou situaci, ve které se všichni nacházíme,“ uvedl předseda představenstva Radek Scherfer.

Zaměstnanci nemocnice nadšení nejsou. „Těšila jsem se, že mi nějaké peníze navíc přijdou. Ale dopadlo to tak, jak si tu skoro všichni mysleli. Sliby, chyby. Ale alespoň mám práci,“ řekla Deníku jedna ze sester v Masarykově nemocnici.

Břeňková uvedla, že ačkoli se jim nenaplnění slibu také nelíbí, podepsat dodatek prý bylo lepší než nic. Jinak by kolektivní smlouva od července nebyla žádná. „Dodatek zaručuje, že mzdy zůstanou na úrovni loňského roku. Také garantuje zaměstnancům jejich benefity a jistotu postupu podle praxe,“ uvedla.
Pokračování na straně 3

Podle ní je dodatek uzavřený jen do konce roku. V září prý kolo vyjednávání začne nanovo. Ujistila, že odbory budou na zvýšení platu i nadále trvat.

Platy sami nezvýšíme

Na skutečnost, že peníze na navýšení nemá, vedení nemocnice upozorňuje již několik měsíců. Z vlastního si navýšení Krajská zdravotní dovolit příliš nemůže. Ředitel Eduard Reichel na posledním jednání zastupitelstva kraje uvedl, že nemocnice má naplánovaný vyrovnaný rozpočet a musela přijmout řadu úsporných opatření.

„Bohužel stále nepanuje shoda mezi Krajskou zdravotní a ministerstvem zdravotnictví, zda nemocnice na zvýšení platů dostala peníze.“ Ivana Břeňková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?