Zdravotnické odbory vyhlásí stávkovou pohotovost

8. 2. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásí ve středu stávkovou pohotovost.


Důvodem stávky je situace v jihomoravské záchranné službě. Řekla to předsedkyně odborů Dagmar Žitníková. Odbory jihomoravských záchranářů už dříve kritizovaly kroky vedení, kvůli nimž odešly během dvou let dvě desítky lékařů. Loni v červenci kvůli tomu vyhlásily odbory v této záchranné službě stávkovou pohotovost.

Žitníková řekla, že svaz chce vyhlášením stávkové pohotovosti vyjádřit podporu odborářům v jihomoravské záchranné službě. Odboráři si už loni stěžovali na zrušení několika výjezdových posádek s lékaři, odchody zkušených lékařů či přehnanou kontrolu inspektorů provozu. Vedení záchranné služby kritiku odmítlo.

Pozdější kontrola jihomoravského krajského úřadu pochybení, na která odboráři upozorňovali, neprokázala. V listopadu to řekl ředitel jihomoravských záchranářů Milan Klusák. Podle předsedy jihomoravských odborářů Bohuslava Zrzy to ale nebyla pravda. „Kontrola uznala, že vedení pochybilo a s odbory nekomunikuje,“ řekl Zrza. Odboráři požadovali odchod ředitele Klusáka i jeho náměstka Rudolfa Zvolánka. Zvolánek ještě loni rezignoval, Klusák ale zůstal ve funkci. Odboráři však trvají na jeho odchodu a situaci řešili i s novým vedením kraje.

Zdravotnictví má na starosti radní Igor Chlup (ČSSD). „V první půli ledna jsme s ním měli schůzku, na které řekl, že k nám pošle mediátora, který by byl prostředníkem mezi námi a vedením. Do konce ledna to ale nesplnil a nikdo nepřišel,“ uvedl Zrza. Proto se odboráři obrátili dopisem na hejtmana Bohumila Šimka (ANO), aby s nimi řešil situaci přímo on. Odpověď ještě nepřišla, doplnil Zrza.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?