Zelená pro univerzitní nemocnice

3. 9. 2012 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Po letech dohadů vláda minulý týden schválila věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích. Ty mají fungovat na neziskovém principu a na jejich řízení se má podílet příslušná lékařská fakulta. Zákon má platit od počátku roku 2014 a fakultky budou mít šest měsíců na přeměnu.


O zřízení univerzitních nemocnic se pokoušel již exministr Tomáš Julínek, ovšem měly se stát akciovými společnostmi, což vzbudilo vlnu nevole a obavy, že se přesunou do soukromých rukou.

Připravovaná norma bude naopak obsahovat pojistku proti jejich privatizaci. V čele nemocnic bude stát ředitel volený devítičlennou správní radou, jejíž členy jmenuje ministr zdravotnictví, rektor vysoké školy a příslušný kraj. Do řízení nemocnic tak už nebudou moci napříště zasahovat politici. Řídicí a kontrolní orgány bude doplňovat pětičlenná dozorčí rada a vědecká rada coby poradní orgán.

Novinkou je, že příjmy ze zdravotního pojištění se napříště nebudou dát používat pro praktickou výuku mediků, jako tomu je dosud. Hradit ji budou muset vysoké školy.

„Nová právní úprava umožní, aby univerzitní nemocnice byly řízeny manažerským způsobem, kdy bude jednoznačně dána odpovědnost vedoucích pracovníků za hospodaření,“ uvádí se v materiálu pro vládu. Stát tedy nemá ručit za závazky univerzitní nemocnice a stejně tak nemá dotovat jejich hospodaření v případě zadlužení, jak to dříve dělal u některých fakultních nemocnic.

Kabinet rovněž odsouhlasil nastavení místní a časové dostupnosti zdravotních služeb pro obyvatelstvo. K praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi a do lékárny se lidé mají dostat nejvýše za 35 minut jízdy autem. Například na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu mohou lidé čekat maximálně 52 týdnů, na mamografický screening šest týdnů, na endoskopické a artroskopické vyšetření čtyři týdny, na operaci šedého zákalu 30 týdnů a k biologické léčbě roztroušené sklerózy se mají pacienti dostat do čtyř týdnů.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger hodnotí toto nařízení jako přelomový okamžik, protože dosud podobné jasně vymezené garance pro pacienty neexistovaly. Naopak pacientské organizace, odbory a opozice se obávají zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Míní, že zdravotní pojišťovny, které ponesou vůči svým klientům odpovědnost za zajištění dostupnosti nemocnice a lékařů, dokument zneužijí k redukci sítě zdravotnických zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?