Zlínský kraj chce studenty do nemocnic lákat stipendii

29. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek lékařů různých odborností a zdravotnického personálu v krajských nemocnicích Zlínského kraje chce kraj řešit pomocí stipendií. Dostanou je od letošního září studenti, kteří se rozhodnou pracovat v některé ze čtyř krajských nemocnic.


Kraj zaplatí také školné studentům vyšší odborné školy ve Vsetíně a Zlíně, řekl novinářům hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

V krajských nemocnicích pracuje téměř 5000 lidí, z toho 600 lékařů a téměř 2000 zdravotních sester a zdravotnických asistentů. V nemocnicích chybí údajně asi 50 lékařů a 80 sester. Lékaři chybí zejména na odděleních ARO, interních odděleních a gynekologii.

Každá nemocnice si vybere obory, ve kterých lékaři chybí, kraj tyto studenty podpoří, má na to vyčleněno 1,5 milionu korun. Stipendijní program zahrnuje asi 25.000 korun pro zdravotní sestry a dvojnásobek pro lékaře za poslední rok studia. Polovinu uhradí nemocnice, druhou kraj. Stipendia mohou získat studenti lékařských fakult oboru všeobecné lékařství a studenti nelékařských zdravotnických oborů vysokých škol a vyšších odborných škol, zejména v oboru všeobecná sestra či radiologický asistent. Příjemci stipendií se zavážou po určitou dobu pracovat v nemocnicích.

Stipendia mají motivovat mladé lidi také k dennímu studiu oboru diplomovaná všeobecná sestra na dvou vyšších odborných školách v kraji. Maximální výše stipendia bude 3000 korun za školní rok. V nadcházejícím roce by obor mělo studovat asi 170 studentů, kraj tedy stipendia vyjdou na více než půl milionu korun.

Zdravotní sestry podle Mišáka odcházejí do jiných oblastí. „Je to psychicky i fyzicky namáhavá práce, která z jejich pohledu není dostatečně oceněna. Proto když mají příležitost, tak odejdou, my tomu musíme nějakým způsobem čelit. Musíme začít těmi, kteří nám mají dorůstat,“ řekl hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?