Změny regulačních poplatků

25. 7. 2013 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Na místo stovky původních 60 korun za den a děti úplně zdarma. Tak chce ministr zdravotnictví Holcát nově nastavit poplatky za pobyt v nemocnici, které Ústavní soud označil za protiústavní. I když vláda zatím ještě ani neprošla hlasováním o důvěře, má právě tento návrh šanci projít sněmovnou.


Jako přijatelný kompromis v nemocničních poplatcích ho připouští pravice i levice. Poslancům chce ministr návrh předložit do poloviny září.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Paní Petra je v nemocnici téměř denně, aby byla na blízku svému 6letého synovi, který se léčí s leukémií. Stokorunu za den tak platí rovnou 2 krát.

Petra BENEŠOVÁ, matka pacienta: Známe tu diagnózu měsíc a konkrétně za ten měsíc se ten poplatek vyšplhá k 6 tisíci korunám, což si myslím, že není málo. Léčba bude probíhat zhruba rok a čtvrt.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Ani pro paní Alici není nemocniční stokoruna jednorázová platba. Její 12letý syn bojuje s rakovinou lymfatického systému.

Alice ALMAGHREBI, matka pacienta: Budeme končit někdy v září, a potom série ozařování, takže to máme ještě docela dost před sebou v tom horizontu těch dní. Ta částka samozřejmě narůstá.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Právě děti by ale nově nemusely za pobyt v nemocnici platit vůbec. Ministr zdravotnictví totiž chce kvůli rozhodnutí Ústavního soudu poplatky měnit.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví /nestr./: Návrh je, osvobodit od poplatky do 18 let děti a nechat těch 60 korun.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Stokorunu za den mohou nemocnice vybírat ještě dalších necelých 6 měsíců. Pokud ale do té doby zákonodárci nenastaví poplatkům nová pravidla, nebudou od nového roku za pobyt v nemocnici pacienti platit vůbec. Petra ani Alice by tak neplatily za děti, ani za sebe. Nemocnice by ale přišly ročně o 2,5 miliardy navzdory bojům pro politiky silný důvod, proč hledat kompromis.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/: Odpuštění poplatků pro děti bylo něco, co pan ministr navrhoval už, už dlouhodobě. Sněmovna i v té roztříštěné politické situaci ten zákon schválí a tu situaci vyřeší.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/: Zrušení poplatků za pobyt pro děti jsme podporovali již v rámci bývalé koalice. O částce, na níž by se měla snížit ze stokoruny poplatek pro dospělé, se budeme bavit.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Na kompromis by byli ochotni přistoupit i sociální demokraté, kteří sice poplatky dlouhodobě kritizují, jejich úplné zrušení, ale taky nechtějí dopustit.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/: Pak by to pouze prohloubilo ztrátové hospodaření nemocnic, a to si myslím, nikdo nepřeje.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT: Podporu Holcátovu návrhu nevylučují ani komunisté, Věci veřejné a ODS. Chtějí ale podrobnou debatu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?