ZPMV dává ze svého provozu na léčbu stovky milionů

29. 9. 2014 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostředky ve výši stovek milionů korun, které jsou určeny do provozního fondu, nechává největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMV) ve prospěch léčby svých klientů.


V letošním roce plánuje ponechat na léčbu přes 200 milionů korun. Od roku 2008 už to bude téměř 640 milionů korun, které ponechala v základním fondu na léčení klientů.

„ZPMV ČR má, stejně jako všechny ostatní zdravotní pojišťovny, možnost tvořit svůj provozní fond v průměru ve výši necelých 3,5 % z celkových příjmů. Tuto hranici však, díky dobrému hospodaření, již několik let za sebou nenaplňuje. Proto může uspořené peníze ponechat v základním fondu na léčení klientů,“ říká generální ředitel ZPMV ČR Jaromír Gajdáček.

Provoz nejlevnější v Evropě

Měsíční provozní náklady ZPMV, která se stará o jeden a čtvrt milionu pojištěnců, činí v přepočtu na jednoho klienta necelých 50 Kč.

„Provoz pojišťovny je v přepočtu na jednoho klienta výrazně levnější, než například provoz bank,“ dodává ekonomický ředitel ZPMV Václav Slovák.

Provozní náklady českých zdravotních pojišťoven jsou nejnižší v Evropě, například v Německu dosahují 6,8 %, ve Švýcarsku 6,6 a ve Francii 5,5 procenta.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?