Zrušení zákona o úrazovém pojištění bude čelit zamítnutí

6. 9. 2012 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně vládní předloha, která ruší zákon o úrazovém pojištění. Bude čelit návrhu na zamítnutí, který při dnešním druhém čtení podala opoziční KSČM. Rušený zákon by měl od příštího roku změnit odškodňování za pracovní úrazy a nemoci z povolání. Podle normy z roku 2006 by pojištění od dvou komerčních pojišťoven převzala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), poškození by místo náhrady dostávali rentu.


Účinnost zákona se několikrát odsouvala, naposled na leden 2013. Vladimíra Lesenská (ČSSD) dnes navrhla odklad o další dva roky.

Nově by měla ČSSZ vybírat podle zákona, který chce vláda zrušit, pojistné jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by měla hradit rentu. Nyní se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se platí z tohoto pojištění.

Vláda chce zpracovat nový koncept, který bude vycházet ze současného principu komerčního pojištění. Systém by se měl upravit a otevřít i ostatním komerčním pojišťovnám. Zavést by se měly také bonusy a malusy. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) se už nová úprava chystá.

Lesenská ale soudí, že půjde o privatizaci další veřejné služby, systém navíc podle ní bude dražší a zatíží státní rozpočet. O privatizaci systému hovořil i komunista Miroslav Opálka, jenž navrhl zamítnutí.

Nezařazený Michal Doktor chce snížit správní režii systému z devíti na čtyři procenta.

Proti rušení zákona se postavily odbory, zaměstnavatelé se zrušením souhlasí. Odboráři nesouhlasí třeba s tím, aby úrazové pojištění bylo na komerční bázi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?