Očkování v České republice

13. 5. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování proti infekčním nemocem patří mezi nejefektivnější preventivní opatření ze zdravotního i ekonomického hlediska.


V České republice proočkovanost dosahuje téměř 98 %, ale mírně se snižuje. Podle hlavního hygienika České republiky Michaela Víta je důležité, aby rodiče věděli o smyslu očkování: „Cílem očkování není přinutit rodiče, aby přišli nechat naočkovat své děti, ale aby pochopili důležitost očkování nejen pro jednotlivce, ale díky dopadům na kolektivní imunitu i pro celou společnost.“ Světová zdravotnická organizace WHO se již třetím rokem zapojuje do široké kampaně na podporu vakcinace. „

V rámci Evropského vakcinačního týdne chceme podporovat jednotlivá očkování, například očkování proti klíšťové encefalitidě či karcinomu děložního čípku. Rovněž opakovaně nabádáme k zavedení plošného očkování dětí proti pneumokokovým infekcím. Ty totiž patří celosvětově k nejvýznamnějším příčinám nemocnosti a úmrtnosti,“ připomněla stanovisko WHO ředitelka její české kanceláře Alena Šteflová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?