1. prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS, v ČR se koná sbírka

1. 12. 2006 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První prosinec je tradičně Světovým dnem boje proti AIDS. V současné době je světě 40 milionů lidí infikovaných virem HIV a jen v letošním roce se nakazily čtyři miliony osob, dvě třetiny z nich v zemích subsaharské Afriky...


Praha - Podle údajů OSN se nejvýrazněji epidemie ztráty imunity šíří ve Východní Evropě a Střední Asii, kde se ve srovnání s rokem 2004 loni zvýšil počet infikovaných osob 70 procent.

I když se údaje o českých nemocných zdají relativně nízké, také v České republice se zvyšuje počet HIV pozitivních osob. Dosud jich bylo evidováno 900, z toho 77 letos.

Součástí prevence proti AIDS v České republice bude dnešní celonárodní sbírka, při které budou dobrovolníci v 165 městech nabízet červené stužky a spolu s nimi i informace o způsobech nákazy a o tom, jak je třeba se k nemocným chovat. Každý, kdo si stužku, symbol podpory, naděje a pochopení problému HIV a AIDS, koupí, podpoří činnost České společnosti AIDS pomoci. Na Václavském náměstí v Praze budou dnes odborníci v bílém stanu odpovídat na dotazy a rozdávat informační materiály i kondomy.

Společnost provozuje v Praze 8 Dům světla, který pomáhá postiženým, pořádá preventivní akce a zároveň umožňuje lidem bezplatné testování krve. Zřídila také bezplatnou telefonní linku AIDS pomoci s číslem 800 800 980. Boj proti AIDS podporuje také největší výrobce kondomů v ČR, který společnosti daroval 15.000 kusů svých výrobků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?