17,5 miliardy korun utratili loni Češi za léky a zdravotnické prostředky

22. 7. 2013 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
17,5 miliardy korun, tolik utratili podle čerstvých dat loni obyvatelé Česka za léky a zdravotnické prostředky. Jako třeba náplasti či teploměry. A ještě dvakrát tolik za každého klienta zaplatily lékárnám pojišťovny.


Přepis reportáže Událostí

redaktorka: Oproti roku 2011 je to nárůst skoro o 5 procent. Nebyl ale způsobený tím, že by lidé nakupovali více. Léky podražily kvůli vyšší DPH.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Trpí roztroušenou sklerózou a ve svých 48 letech už měla dvakrát mrtvici. Každý den bere Alena Šlechtová 19 druhů léků a doplňků stravy. Ročně za ně v lékárně zaplatí víc než 16 tisíc korun.

Alena ŠLECHTOVÁ: Já jsem na tom dobře ještě, já mám manžela, kterej mě živí, že jo. Ale jako kdybych měla bejt sama, tak prostě asi půlku léků nebudu brát.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Podobně jsou na tom v republice tisíce lidí. Za tablety, masti, sirupy, ortézy, obinadla a další prostředky loni každý obyvatel země zaplatil 1700 korun.

Viktorie PLÍVOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví: Na český trh přichází nové modernější, a tedy i dražší léky. Zároveň došlo ke zvýšení DPH, to se samozřejmě promítlo právě i na cenách léků.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Seniory i dlouhodobě a vážně nemocné má ochránit limit. Pokud ho pacient překročí, dostane část utracených peněz zpět. Limit pro doplatky za léky a poplatky na recept je 5 tisíc korun ročně. U seniorů a dětí je poloviční, 2,5 tisíce korun.

Alena ŠLECHTOVÁ: Nejvíc mi teda vrátili asi 2 tisíce. Mám limit 5 tisíc a to, oni počítají ten nejlevnější lék, tu alternativu toho léku vždycky.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: A některé léky, přestože jsou na předpis, se do limitů nezapočítávají vůbec.

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Těch pravidel je poměrně dost. Ten ochranný limit se například nevztahuje na přípravky pomocné nebo podpůrné.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: To znamená některé léky proti zánětu a bolesti, nebo léky na chronická střevní onemocnění.

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Ovšem zase je tam výjimka, a tou výjimkou jsou senioři nad 65 let.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Na lécích se přitom podle zdravotníků dá ušetřit. Každoročně v popelnici nebo v lékárně skončí prošlé nebo nedobrané za 1,5 miliardy korun. A další problém. Pacienti často berou více léků napsaných různými doktory, kteří o sobě navzájem nevědí.

Václav ČÁMSKÝ, vedoucí pražské lékárny: Někdy zjistíme, že jdou ty léky proti sobě, někdy zjistíme, že to je i zdublovaný a jenom se liší výrobcem.

Jan LORMAN, sdružení Život 90: Tady se domnívám, že by určitě pomohla elektronická preskripce a pomohla by elektronizace zdravotnictví, aby se ušetřilo za léky.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Ušetřit v lékárně mohou lidé podle zdravotníků i na doplňcích stravy. Loni za ně zaplatili 5,5 miliardy korun. Nejvíc utráceli za kloubní preparáty. Barbora Straňáková, Česká televize.

redaktorka: Ochranné limity platí už od začátku roku 2008. Když je pacienti kvůli poplatkům a doplatkům na léky překročí, dostanou od pojišťoven peníze zpět. Ročně jde o desítky milionů korun. Třeba VZP poslala takzvané vratky za loňský rok prozatím více než 280 tisícům klientů. Každému v průměru 767 korun. Největší částka, kterou zatím za loňský rok vracela, překročila 18 tisíc. Jinými slovy, tento pacient zaplatil v roce 2012 za medikamenty v lékárně a na poplatcích minimálně 23 tisíc korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?