50 let knihovnicko-informačních služeb nelékařům ve specializované knihovně NCO NZO

9. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně (Centrum) slaví v letošním roce významné jubileum - 50. výročí svého založení. Je to současně i výročí naší specializované knihovny.


Svým profilem knihovního fondu je zaměřena především na ošetřovatelství a poskytuje služby pro vzdělávání dalších nelékařských zdravotnických pracovníků.
V roce 1960 na základě výnosu MZ bylo zřízeno Středisko pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků v Brně, které zahájilo svou činnost k 1. 1. 1961 v budově SZŠ v Merhautově ulici v počtu 9 pracovníků. Od samého začátku zde byla budována ústavní knihovna, která měla při založení 454 svazků. Převážně se jednalo o učební texty vydávané pro potřeby výuky, několik naučných encyklopedií a slovníků. Ke konci roku se knihovna rozrostla na 2229 knihovních jednotek a odebírala celkem 227 českých a zahraničních časopisů.

S rokem 1963 se pojí počátky dokumentačního zpracovávání odborné časopisecké literatury, kdy byla založena tzv. kartotéka bibliografických záznamů z časopisů. Sledovaly se jednotlivé tematické okruhy zaměřené na ošetřovatelskou péči, kvalifikační a další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků. Kartotéka sloužila jako podklad k vědecko-výzkumné práci ústavu a mapovala dostupnou literaturu k danému oboru. V elektronické a on-line podobě se zpracovává doposud.

První výpůjční řád knihovny byl vypracován v roce 1964. V té době knihovna sloužila především zaměstnancům ústavu ke zvyšování jejich odborné úrovně. Postupně byl knihovní fond využíván i účastníky školicích akcí a zapůjčován posluchačům ke studiu po dobu jejich pobytu.
Potřeba evidence publikační a přednáškové činnosti pracovníků ústavu dala podnět pro vznik další samostatné kartotéky v roce 1966, která se stala základem dnešní aktuální elektronické databáze - Publikační činnost.

S nárůstem školicích akcí bylo třeba vybudovat samostatné budovy spojené s internátem pro účastníky. Koncem srpna 1968 se tehdejší ústav stěhoval i s knihovnou do současného moderního areálu ve Vinařské ulici č. 6.
Knihovna se spolu s dokumentační službou stala novým oddělením vědecko-technických informací a stále se rozšiřovala. Kromě fondu odborných knih se vytvářel samostatný fond učebních textů, od roku 1972 fond závěrečných prací absolventů školicích akcí.

Ke zkvalitnění práce knihovny přispělo přestěhování oddělení do nových větších prostor v roce 1984 a současně vybudování studovny. Politické události roku 1989 přinesly organizaci nejen novou zřizovací listinu, ale o dva roky později i změnu názvu na Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Také oddělení VTI bylo přejmenováno na Středisko vědeckých zdravotnických informací.

V následujících letech byl fond výrazně zaktualizován na počet asi 16 000 svazků. Jeho zaměření se více orientovalo na ošetřovatelské obory, vzdělávání a následné vzdělávání zdravotnických pracovníků a na požadavky dalších nelékařských oborů. Tomu se přizpůsobil i odběr periodik - tehdy v počtu 123, z toho bylo 15 zahraničních unikátů, které knihovna odebírala jako jediná v ČR. Přeložené obsahy těchto časopisů, výběry citací, doplněné o zajímavé překlady článků, vydávaly knihovnice až do roku 2008 v referátovém zpravodaji péče o nemocné RISPON.

V devadesátých letech došlo k řadě modernizací a automatizací knihovnických procesů. Byly nově vybaveny prostory půjčovny, studovna se rozšířila na 12 studijních míst, celé pracoviště získalo nejmodernější výpočetní techniku, zakoupeno bylo softwarové vybavení a elektronický katalog. Od roku 1998 se knihovna připojila na internet. Současně byla vybudována samostatná počítačová učebna s pracovními terminály. Od té doby je zde realizováno mnoho vzdělávacích akcí pro pracovníky Centra i pro další účastníky. Jedná se především o vzdělávání v počítačové gramotnosti, vyhledávání ve zdravotnických databázích, orientaci v katalogu knihovny, práci s internetem atd.

Do roku 2000 vstoupila naše knihovna s novým knihovnickým systémem RELIEF s výstupem on-line na webových stránkách (viz www.nconzo.cz - knihovna). Tím se zpřístupnila nejen zdravotnickým pracovníkům, ale především široké veřejnosti. Vzhledem k zaměření knihovny a jeho uživatelům byla v roce 2001 zaregistrovaná jako specializovaná knihovna. O dva roky později došlo k transformaci v organizaci a vzniká Centrum. Jeho nedílnou součástí byla i nadále knihovna a jí poskytované služby.
Modernizace knihovny se dokončila v roce 2005 kompletní rekonstrukcí skladových prostor a vybavením novými posuvnými regály usnadňujícími manipulaci s knihovním fondem.

V loňském roce se stala členskou knihovnou Klubu lékařských knihoven působících a pracujících pod celostátním Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Na podzim roku 2009 naše pracoviště získalo Certifikát systému řízení kvality ISO 9001:2008 jako jedna z prvních knihoven v ČR. Je to pro nás velká výzva k další specializované práci v oblasti poskytování veřejných zdravotnických informací. V současné době knihovna disponuje téměř 21 000 svazky knihovního, stále doplňovaného fondu a ročně odebíranými 50 tituly odborných českých i zahraničních periodik, které jsou určeny k využití nejen zdravotnickým pracovníkům, ale i široké veřejnosti. V minulém roce našich služeb využilo 2762 uživatelů, pro které bylo zpracováno celkem 401 rešerší a absenčně půjčeno 6243 knihovních jednotek.

Všem zájemcům o vědecké zdravotnické informace odborné pracovnice knihovny poskytují nejen klasické výpůjční služby, meziknihovní výpůjční služby, ale zpracují na požadované téma rešerši z vlastní, denně aktualizované databáze časopiseckých článků a ostatních zdravotnických databází.
Naším přáním a cílem je, aby do knihovny Centra nacházelo svou cestu za vědomostmi stále více uživatelů, kterým chceme nabízet modernizované a stále kvalitnější služby. Věříme, že se k nám budou rádi vracet minimálně dalších 50 let.


O autorovi: Božena Oškrdová, odborná pracovnice specializované knihovny NCO NZO Brno

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?