50 studentů medicíny z celého světa se v Praze začalo učit chápat pacienty a mluvit s nimi

10. 7. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
8. července oficiálně začal Prague Selective, jeden z největších a nejprestižnějších edukačních programů pro budoucí lékaře nabízený v 47 lékařských fakultách na světě.


Celkem pět významných pražských nemocnic bude od 8. do 26. července v rámci mezinárodně uznávaného vzdělávacího programu českého lékaře MUDr. Martina Jana Stránského hostit padesát studentů z pěti zahraničních lékařských fakult. Letošního šestnáctého ročníku Prague Selective se zúčastní medici z Anglie, Puerto Rica, Litvy a Karibiku, který patří největším producentům lékařů do Spojených států amerických.

Jde o jediný český program, který nabízí předem schválené stáže pro studenty medicíny v mezinárodním katalogu International Health Medical Education Consortium Catalogue. Třítýdenní vzdělávací pobyty Prague Selective v ČR absolvovalo od roku 1998 již více než 1600 studentů z celkem 47 lékařských fakult světa.

„Obsahem stáží je především vztah s nemocným. Studenti se učí myšlení lékaře, které je naprosto odlišné od jiných povolání. Každý absolvent Prague Selective by měl být schopen vést smysluplný a fundovaný rozhovor s pacientem, na jehož základě lze formulovat diferenciální diagnózu, tedy správně pojmenovat onemocnění, či adekvátně posoudit jeho subjektivní vnímání svého zdravotního stavu,“ řekl MUDr. Martin Jan Stránský, přednosta pražské Polikliniky Na Národní a primář neurologie Yale New Haven Medical Center v USA, a pokračoval: „Naše země má ve vzdělávání lékařů velkou tradici, která se datuje již od založení Univerzity Karlovy v Praze v první polovině čtrnáctého století. Čeští lékaři dosahují na celém světě velkých úspěchů na poli vědy i praktické medicíny. Není tedy divu, že o stáže v rámci Prague Selective je každoročně velký zájem.“

Každé dopoledne od 8. července se medici zúčastní péče v ambulancích i lůžkových oddělení pro děti i dospělé největších pražských nemocnic. Patří sem Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Františku, Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Homolce.

Odpoledne jsou pak vyhrazena seminářům a neformálním diskusím s českými lékařskými kapacitami i zástupci ministerstva zdravotnictví, v nichž jsou rozebírány a porovnávány různé zdravotnické modely a systémy. Letos účastníci programu budou moci diskutovat i se Sherry Keneson-Hall, která je kulturním atašé Velvyslanectví USA v Praze. Setkání se koná v úterý 16. července v 13.30 hodin v prostorách Topičova salónu na Národní třídě v Praze 1.

V minulých letech Prague Selective absolvovali nejčastěji studenti ze Spojených států amerických, ale také z Indonésie, Puerto Rica, Kanady, Anglie, Holandska, Austrálie, Ukrajiny a Tasmánie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?