502 transplantací v IKEM

1. 2. 2018 13:25
přidejte názor
Autor: Redakce

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantovali v uplynulém roce přes pět set orgánů, což je víc než 60 % všech transplantací provedených v České republice. Transplantoval se také historicky nejvyšší počet jater a nová játra dostal i dosud nejmladší pacient – čtyřměsíční kojenec.




Transplantační aktivita IKEM byla v uplynulém roce nadprůměrná. „Pacientům jsme při 458 výkonech transplantovali 502 orgánů. Na jaře naši lékaři transplantovali játra historicky nejmladšímu pacientovi a k závěru roku společně s kolegy z Vídně uskutečnili první mezistátní transplantační trojvýměnu ledvin od žijících dárců. Rok 2018 se v IKEM ponese také ve znamení intenzivních příprav na výstavbu pavilonů G1 a G2, která posune naše prostorové a kapacitní možnosti zase o kus dál,“ říká MUDr. Aleš Herman, Ph. D., ředitel IKEM.

Nejvíce se loni v IKEM transplantovaly ledviny a rekord padl u transplantací jater.
„Naši chirurgové transplantovali 252 ledvin, z čehož se ve 45 případech jednalo o ledvinu od žijícího dárce,“ konstatuje přednosta Transplantcentra IKEM prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., a dodává: „V uplynulém roce jsme transplantovali slinivku břišní celkem 39 krát, pětkrát Langerhansovy ostrůvky a jednou jsme provedli multiviscerální transplantaci. Kolegové z kardiochirurgie pak úspěšně se 44 výkony pokračovali v programu transplantace srdce, který zde funguje úspěšně již 34 let. Početní rekord loni zaznamenaly transplantace jater, které jsme provedli celkem 156 krát.“

Program transplantace jater byl v IKEM zahájen v roce 1995. Klinika je jedinou v ČR, která nabízí kompletní spektrum možností transplantace jater. Nejčastěji se zde transplantují játra dospělým, ale jako jediné centrum tuto operaci nabízí i dětem, které obvykle trpí vrozenou vadou žlučových cest, kde je dlouhodobé přežití příjemců 80 %. „Před dvaceti lety, kdy byl tento program v začátcích, bylo provedeno 30 transplantací jater za rok, v roce 2011 to bylo 64. Za uplynulý rok jsme celkem provedli 156 transplantací jater, z toho 18 u dětských pacientů. Celkový počet transplantací v IKEM za posledních 10 let významně narostl,“ říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph. D. FRCS.

Úspěšná transplantační aktivita IKEM by se neobešla bez spolupráce s lékaři z dárcovských nemocnic v regionech. Na nich stojí nejen správná indikace dárce orgánů, ale také mnohdy nelehká komunikace s pozůstalými. „Díky této spolupráci byly v regionu IKEM loni odebrány orgány od 136 zemřelých dárců. Každý z nich tak mohl pomoci až 10 čekajícím pacientům,“ uzavírá vedoucí lékařka Oddělení odběru orgánů a transplantačních databází doc. MUDr. Eva Pokorná, CSc.

Zdroj: IKEM, (akt)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?