Aditiva aneb pravda o „éčkách“

23. 6. 2015 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

V současné době se zejména laický názor na látky označené písmenem „E“ ustálil na tom, že se jedná o látky rizikové až nebezpečné lidskému zdraví. Jaká je ale realita? Hodnoty NOAEL a ADI Evropský úřad bezpečnosti potravin (EFSA) ve snaze vnést řád do používání přídatných látek do potravin – tzv. aditiv – prováděl řadu náročných šetření na podkladě doporučení organizace Codex Alimentarius, řízené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro zemědělství a výživu (FAO). Postup šetření, který zavedla JECFA (Joint Expert Committee for Food Additives), spočívá v tom, že látka, která má být používána při výrobě potravin jako aditivní, musí projít soustavou testů, na jejichž podkladě se pro tuto látku určí hodnota, která nemůže nepříznivě ovlivnit zdraví (tzv. no observed adverse effect level, NOAEL). Sledování se povinně provádí u 6 druhů zvířat, z čehož 3 musí být savci. V dalších krocích je stanovena hodnota přijatelné denní dávky (acceptable daily intake, ADI). Taková hodnota znamená, že pokud by člověk požíval tuto látku denně po celý život, nedojde u něho k narušení zdraví. Tato hodnota se znásobí 60 (což se považuje za průměrnou hmotnost člověka) a stanoví se tak ADI v mg/osobu/ den. To je výchozí hodnota pro nejvýše přípustné množství dané aditivní látky v potravinách. Pochopitelně musí být přihlédnuto i k obvyklému množství spotřeby dané látky a dalším okolnostem, které by mohly ovlivnit výsledný účinek této látky u spotřebitele. Zavádějí se též testy d



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?